Linkovi

Godišnjica pokreta "Okupiraj"


U ponedeljak se navršava godina dana od kako je, iz bunta protiv pohlepe Vol Strita, spontano nastao pokret bez lidera, koji je zahvatio svet.

17. septembra navršava se godinu dana od kada je u Njujorku nastao pokret “Okupiraj Vol Strit” – sa dugim spiskom zahteva, ali bez specifičnog programa za sprovođenje bilo kojeg od njih.

Kada je pokret “Okupiraj” zauzeo Zukoti park u blizini Vol Strita, stanovnici obližnjih zgrada opisivali su bubnjanje na mestu improvizovanog kampa kao “nepodnošljivu buku”. Bubnjari su odgovarali da pomažu revolucionarni pokret.

Pokret je zahvatio svet, ali nije došlo do revolucije. Iako su demonstranti spasili nekoliko kuća od zaplene, nisu ostvarili nijedan od zahteva podjednako raznovrsnih kao i sami učesnici pokreta – uključujući čvršću regulativu banaka, reformu sistema finansiranja političkih kampanja, zaštitu životne sredine i slobodu za Tibet.

Bez obzira na to, profesor sociologije na univerzitetu Kolumbija Tod Gitlin kaže da je poruka pokreta o pohlepnoj eliti, koju vidi kao izvor mnogih globalnih problema, ušla u svakodnevni rečnik.

“Kada neko upotrebi izraz ‘jedan procenat i 99 procenata’ – veći deo Amerike zna na šta se misli. Taj je izraz počeo da se često koristi u novinskim člancima, koji nemaju nikakve veze sa samim pokretom ‘Okupiraj’”.

U roku od nekoliko meseci, policija u raznim delovima SAD rasterala je demonstrante sa javnih površina. Svakodnevno fizičko prisustvo pokreta danas se svodi na nekoliko volontera koji razgovaraju sa prolaznicima na ulicama ili u parkovima. Džastin Stoun-Dijas je deo pokreta “Okupiraj” od prvog dana. On kaže da su male promene ključne.

Revolucija se nalazi u tehnologiji, koja je u svačijem džepu – u mobilnim telefonima, u eri informacija. Suština pokreta ‘Okupiraj Vol Strit’ je to što pokušavamo da stvorimo paradigmatsku promenu u smeru direktnije demokratije”.

Stoun-Dijas kaže da demonstranti pokreta “Okupiraj” sada elektronski šire svoje poruke. Kada je potrebno, okupljaju se veće grupe, kao što je bio slučaj na nedavnim konvencijama obe velike američke političke partije.

Sociolog Tod Gitlin kaže da ankete nagoveštavaju da Amerikanci više podržavaju ciljeve pokreta, nego sam pokret.

Kada ljudi odgovaraju šta misle o merama kao što je progresivno oporezivanje, izacivanje novca iz politike – što su, da tako kažemo, implicitni, neizgovoreni zahtevi ovog pokreta bez zahteva – ti ciljevi su i dalje popularni”.

Zukoti park je danas ponovo samo mesto za ručak i opuštanje. Ostaje da se vidi da li su bubnjari prošle godine na tom mestu podigli dovoljno buke da ostvare svoje ciljeve… Džastin Stoun-Dijas je optimista, i kaže da “Okupiraj” nastavlja da podstiče direktnu akciju kroz dijalog.
XS
SM
MD
LG