Linkovi

Umro saudijski prestolonaslednik


Saudijski princ prestolonaslednik Sultan bin Abdulaziz
Saudijski princ prestolonaslednik Sultan bin Abdulaziz

Saudijski princ prestolonasljednik, osamdesetpetogodišnji Sultan bin Abdulaziz, preminuo je u inostranstvu nakon bolesti, prenijeli su saudijski mediji. Zapadni mediji prenose da je preminuo u bolnici u Njujorku od raka debelog crijeva.

Princ Sultan, inače polubrat Kralja Abdule, bio je jedna od najmoćnijih ličnosti u Saudijskoj Arabiji. Njegovom smrću dovodi se u pitanje buduće liderstvo zemlje koja se suočava sa sve većem nezadoovljstvom na unutrašenjem planu i prijetnjama regionalnog rivala Irana.

Sultan bin Abdulaziz je krajem prošle godine upravljao zemljom, dok se kralj Abdula liječio u Njujorku. Saudijski zvaničnici nisu objavili ime novog nasljednika prestola, ali je najvjerovatniji kandidat ministar unutrašnjih poslova, konzervativni princ Najef.

Predsjednik Barak Obama izrazio je veliko žaljenje zbog smrti princa Sultana koga je nazvao uvaženim prijateljem Sjedinjenih Država. Državna sekretarka Hilari Klinton ocijenila je da je saudijski prestolonasljednik bio snažan lider i dobar prijatelj Americi dugi niz godina.

XS
SM
MD
LG