Linkovi

SAD: Zdravstvena zaštita ponovo u fokusu


Predsednik Barak Obama sa porodicama koje su imale koristi od reforme zdravstvene zaštite
Predsednik Barak Obama sa porodicama koje su imale koristi od reforme zdravstvene zaštite

Nakon jednonedeljnog odmora, predsednik Barak Obama se fokusira na predloge koji imaju za cilj jačanje američke ekonomije koja se još uvek oporavlja.

Novinar Glasa Amerike izveštava da ta agenda obuhvata implementaciju njegove inicijative za reformu zdravstvenog sistema, koja je dovela do političke polarizacije.

Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, ili kako ga neki zovu „Obamaker“, širi federalne zdravstvene programe kako bi obuhvatili one kojima je zdravstvena nega potrebna i podstiče Amerikance svih nivoa proihoda da kupe privatno zdravstveno osiguranje.

„Ako nemate zdravstveno osiguranje počev od 1. oktobra, privatni osiguravajući planovi će se zapravo takmičiti da postanete njihov klijent. Možete da uporedjujete cene na internetu, baš kao što to činite kad kupujete planove za mobilne telefone ili avionske karte. Takodje postoji mogućnost da se kvalifikujete za nove poreske olakšice kako bi mogli da priuštite sebi plan koji je najbolji za vas. A ako ste medju polovinom Amerikanaca koji već boluju ili imaju prethodno postojeći zdravstveni problem, ovaj zakon znači da počev od 1. januara osiguravajuće kompanije moraju da vam pruže usluge.“

Troškovi zdravstvene nege čine jednu sedminu američkih ekonomskih aktivnosti i predvidja se da će porasti na jednu petinu u predstojećim godinama. Ti troškovi direktno utiču na američku ekonomiju i fiskalno zdravlje zemlje. Potpisan 2010. - Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi ima za cilj da kontroliše troškove i pruži širi pristup zdravstvenoj zaštiti. To nastojanje predstavlja ogroman neuspeh, smatraju republikanski zakonodavci poput Tima Grifina i Toda Janga.

„Republikanci će nastaviti da čine sve što mogu kako bi zaštitili sve Amerikance od predsednikovog pristupa da jedan aršin važi za sve i da Vašington sve zna najbolje u pristupu zdravstvenoj nezi koja povećava troškove i nanosi štetu našoj ekonomiji.“

„Što pre odložimo, ukinemo i opozovemo predsednikov zakon o zdravstvenoj nezi, brže ćemo moći da vratimo ljude na radna mesta i fokusiramo se na pružanje prilika svim Amerikancima.“

Predsednik optužuje republikance da stavljaju stranačku politiku ispred potreba Amerikanaca za zdravenom negom.

„Veliki broj republikanaca, kako izgleda, veruje da će, ukoliko uspeju da dovedu do neuspeha ovog zakona, to nekako pripisati meni. Ali će to zapravo samo vama naneti štetu. Ne treba igrati političke igre sa zdravstvenim osiguranjem niti sa našom ekonomijom.”

Uspeh ili neuspeh Obaminog zakona bi mogao da definiše predsednikovo nasledje dugo vremena pošto on napusti položaj.
XS
SM
MD
LG