Linkovi

Obama o finansiranju izbornih kampanja


Predsednik Barak Obama u redovnom nedeljnom obraćanju putem radija i interneta, 18. septembar 2010.
Predsednik Barak Obama u redovnom nedeljnom obraćanju putem radija i interneta, 18. septembar 2010.

Predsednik Barak Obama kaže da bi republikanci trebalo da prestanu da blokiraju zakonski predlog kojim bi se ograničila količina novca koji korporacije i sindikati mogu da potroše na kampanjsko oglašavanje.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija i interneta, Obama je rekao da je takvo oglašavanje "politika u svom najgorem obliku“.

On je podsetio da su se svojevremeno demokrate i republikanci saglasili sa ograničavanjem novca koji korporacije i sindikati mogu da potroše na izbornu kampanju. Predsednik je ukazao da njegova administracija pokušava da zatvori rupe koje je otvorila presuda Vrhovnog suda kojom se specijalnim interesima i stranim kompanijama dozvoljava da plaćaju velike sume novca za predsedničke i kongresne izbore.

Međutim, predsednik je objasnio da republikanci za sada odbijaju zakonske mere koje bi ograničile finansiranje i zahtevale veću javnost porekla novca za oglašavanje.

Republikanci su svoj nedeljni odgovor na predsednikov govor posvetili promociji svog plana za zamrzavanje vladinih troškova i sprečavanje povećanja poreza koje treba da stupi na snagu iduće godine, ukoliko Kongres ne interveniše.

Kongresmen Greg Volden iz države Oregon, rekao je da demokrate, ukoliko su istinski usredsređene na otvaranje novih radnih mesta, treba odmah da preduzmu akciju da smanje vladine troškove i spreče predstojeće povećanje poreza.

XS
SM
MD
LG