Linkovi

Podrška Obaminoj odluci


Američki predsednik Barak Obama kazao je danas da američka strategija u Avganistanu ostaje ista uprkos smeni glavnokomandujućeg američkih snaga u toj zemlji Stenlija Mekristala. Obama je napravio prilično redak i drastičan korak, promenom vojnog komandanta u sred rata, ali od jutros, američka javnost uglavnom hvali predsednikovu odluku, pre svega zbog odluke da u mesto umesto smenjenog Stenlija Mekristala, u ratnu zonu pošalje dobro poznatog generala kome se američka nacija divi i koji je poznat po čvrstoj disciplini. General Dejvid Petreus takođe se smatra arhitektom preokreta teške situacije u Iraku, pa je i logično da vlada optimizam što će upravo on preuzeti rukovodstvo u još jednom oružanom sukobu kome se ne nazire kraj. Njegovo imenovanje podržao je i sekretar za odbranu Robert Gejts.

Novi komandant u Avganistanu u stvari je stari komandant u toj zemlji.

„General Petreus je u potpunosti učestvovao u našoj analizi prošle jeseni, pomogao je i podržao izradu strategije koja je na snazi“, kazao je predsednik Barak Obama.

Kao prvi čovek Američke centralne komande, general Petreus je bio nadređeni generalu Mekristalu, koga je Obama otpustio posle sramnog članka u časopisu „Roling Stoun“.

„Rat je veći od bilo kog čoveka ili žene, bilo da se radi o redovu, generalu ili predsedniku“.

General Petreus praktično preuzima nižu poziciju od one na kojoj je do sada bio, dok general Mekristal odlazi u penziju.

Ovo je najvažnija misija, a Petreus je neko ko ima kontakte i u dobrim je odnosima sa predsednikom. Ovo je način da ne dođe neželjenih propusta“, kaže predsednik Centra za novu američku bezbednost Natanijel Flik.

Poznat po svojoj otvorenosti, general Mekristal je prema tvrdnjama svojih saradnika bio razočaran prvim suretom sa predsednikom Obamom, jer mu je bilo jasno da predsednik ne zna ništa o njemu. U članku se citira Mekristalova izjava da Obama nije delovao privrženo ratu kojim je trebalo da rukovodi. Pored toga general i njegovi saradnici rugali su se nekolicini najviših zvaničnika Obamine administracije, što je kako kaže pomoćnik direktora odseka za strateške studije na Univerzitetu Džons Hopkins, Tom Kini, praktično primoralo Obama da ga otpusti.

"Milsim da nije imao izbora. Drugim rečima odnosi između njega i njegovog podređenog komandanta postali su nepodnošljivi. Mislim da je general Mekristal morao da ode bez obzira koliko je dobar posao obavljao, jer ne smete da klevećete svoje nadređene, već morate da ih u potpunosti podržavate. Ukoliko to ne možete onda nastaje kriza".

„Ponašanje koje održava nedavno objavljeni članak ne ispunjava standarde koje bi glavnokomandujući trebalo da postavi“, kazao je juče predsednik Obama.

... a te standarde će od sada ispunjavati general Dejvid Peterus.

Ispostavilo se da predsednik nije - kako su saradnici generala Mekristala opisali u članku – neko kome je nelagodno i ko se oseća inferiorno u odnosu na vojničku drskost. Svedočenja o potvrdi generala Petreusa u Kongresu mogla bi da počnu već u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG