Linkovi

Obama ne prihvata republikansko 'ne'


Obama ne prihvata republikansko 'ne'
Obama ne prihvata republikansko 'ne'

Kako se približavaju američki predsednički izbori, a ekonomija u zemlji stagnira, predsednik Barak Obama zaoštrava svoju retoriku. Iako njegov plan za smanjenje nezaposlenosti u vrednosti od 447 milijardi dolara nije prošao glasanje u republikanskom Senatu, predsednik ne odustaje.

Pošto su republikanci odbili predsednikov plan za otvaranje radnih mesta, Obama je poručio da Amerikanci ne prihvataju ne kao odgovor. S obzirom da predlog zakona u ovoj formi ne može da bude usvojen, Bela kuća se sada okrenula drugoj strategiji optužujući republikance da su odgovorni za kočenje procesa ekonomskog oporavka i vraćanja ljudi na posao.

“Rekli su 'ne' novim radnim mestima za nastavnike i vatrogasce”, istakao je predsednik Obama.

I pored toga što su svi republikanci u Senatu i dvoje demokrata glasali protiv plana, Obama je obećao da to nije kraj ove bitke - “ne prihvatamo NE”.

Bela kuća se okrenula novoj strategiji pokušavajući da podeli plan na manje predloge zakona, kako bi Kongres mogao da glasa za svaki pojedinačno. Potpredsednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden je objasnio da Bela kuća hoće da ima uvid u zvaničan stav svakog zaknodavca o zaposlenosti, povećanju poreza za bogatije Amerikance i ulaganju u infrastrukturu.

“Vraćaćemo se iznova i nateraćemo ih da glasaju za svaki deo ovog plana”, poručio je potpredsednik Bajden.

Republikanci odbacuju deo plana kojim se predviđa povećanje poreza, međutim lider većine u Senatu je nagovestio da postoje oblasti oko kojih bi dve stranke mogle da postignu konsenzus.

“Optimističan sam u pogledu toga da bi mogli da se složimo oko delova plana koji imaju smisla”, rekao je republikanac Mič Mekonel, lider većine u Senatu.

Dok se demokrate i republikanci u Vašingtonu hronično ne slažu, učesnici pokreta Okupirajmo Volstrit i dalje su na ulicama većih gradova zahtevajući otvaranje novih radnih mesta i generalno bolji tretman vlade i velikih korporacija.

XS
SM
MD
LG