Linkovi

Obama naložio proveru nuklearne bezbednosti


Predsednik Obama govori o zemljotresu, cunamiju i krizi sa oštećenim nuklearnim elektranama, kao i bezbednosti američkih nuklearnih postrojenja, Bela kuća, 17. mart, 2011.

Presednik Obama je rekao da je naredio temeljitu proveru bezbednosti američkih nuklearnih elektrana dok Japan nastoji da ograniči radijaciju iz svojih nuklearki oštećenih u nedavnomn zemljotresu i naletu cunamija.

Obama se prethodno u japanskoj ambasadi upisao u knjigu žalosti. Pošto je napisao kratku poruku, Obama je izjavio da je „uveren da će Japan biti još snažniji nego do sada“.

Govoreći u četvrtak u Beloj kući Obama je izjavio da eksperti ne očekuju da će opasni nivoi radijacije zahvatiti kontinentalni deo Sjedinjenih Država ili Aljasku, Havaje i američke teritorije na Pacifiku. Predsednik je ponovio da nuklearna energija i u budućnosti biti deo američke energetske infrastrukture. On je naveo da su američke nuklearne elektrane bile podvrgnute detaljnim ispitivanjima u prošlosti i da su proglašene bezbednim i u svim vanrednim situacijama.

Medjutim, u najnovijoj studiji nevladine Unije zabrinutih naučnika navodi se da je samo u 2010. u američkim nuklearnim elektranama zabeleženo 14 slučajeva kada je, zbog problema koji su dugo bili ignorisani, došlo do smetnji u njihovom funkcionisanju ili ugrožavanja bezbednosti.

XS
SM
MD
LG