Linkovi

Obama: Hitno potreban kompromis


Predsednik Obama daje izjavu o podizanju granice zaduživanja u sobi za diplomatske prijeme Bele kuće, 29. jula 2011.

Predsednik Obama izjavio je da je sve hitnije da demokratski i republikanski članovi Kongresa postignu sporazum o merama za podizanje granice zaduženja Sjedinjenih Država i smanjenju vladinih troškova.

Obama je rekao da se dve stranke uglavnom slažu o obimu smanjenja troškova i o procesu reforme poreskog sistema i smanjenja troškova za socijalne programe. Predsednik je takodje rekao da je lider demokrata u Senatu Heri Rid predložio plan koji bi mogao da bude osnova za kompromis, dodavši da je vodja republikanaca u Kongresu Mič Mekonel takodje ponudio, kako se izrazio “korisne sugestije”.

Obama je kritikovao republikansku većinu u Predstavničkom domu koja nastavlja da radi na zakonskom predlogu koji, kako je rekao, nema šanse da postane zakon. Američka vlada se suočava sa krajnjim rokom u utorak da, ukoliko ne bude postignut saporazum o podizanju nivoa zaduženosti, neće moći da otplaćuje svoje obaveze. Heri Rid je saopštio da će zakazati glasanje za kasnije danas o svom predlogu da se vladini izdaci smanje za dve i po hiljade milijardi dolara, a da se granica zaduženja povisi do nakon predsedničkih izbora 2012. godine.

XS
SM
MD
LG