Linkovi

Da li je Obamina poseta Africi greška?


Dok američki Državni sekretarijat obnavlja upozorenja o mogućim terorističkim napadima u Keniji, predsednik Obama, ove nedelje odlazi u istočnu Afriku, gde će jedna od glavnih tema biti borba protiv terorizma.

Američki predsednik Barak Obama će u četvrtak krenuti u posetu Africi, a očekuje se da će osim borbe protiv terorizma, tokom posete Keniji i Etiopiji Obama ponoviti snažnu podršku svoje administracije radu Međunarodnog krivičnog suda.

Tokom posete Senegalu, Južnoj Africi i Tanzaniji 2013. predsednik Obama je najavio inicijative u cilju poboljšanja američke saradnje u trgovinskoj razmeni, investicijama i izgradnji infrastrukture na afričkom kontinentu.

Predsednik Obama kaže da je cilj njegovog odlaska u Keniju i Etiopiju slanje slične poruke - da su Sjedinjene Države snažan partner ne samo tim dvema nacijama, već i celoj podsaharskoj Africi.

“Nadograđivati već započeti proces u oblasti zdravstva i obrazovanja, fokusirati se na borbu protiv terorizma, koja je veoma važno pitanje za istočnu Afriku, zbog al-Šababa i tragedija koje su se dogodile u Keniji”, rekao je Obama.

Prva poseta predsednika Obame zemlji svojih predaka, pada u vreme učestalih smrtonosnih napada pripadnika terorističke grupe al- Šabab u Keniji i samo nekoliko dana posle ponovnog otvaranja tržnog centra “Vestgejt” u Najrobiju, gde su 2013. naoružani somalijski islamisti ubili 67 ljudi.

Kontraterorizam će biti na vrhu prioriteta predsednika Obame tokom boravka u sedištu Afričke unije u susednoj Etiopiji. Biće to istorijska prva poseta jednog akuelnog američkog predsednika bilo kojoj istočnoafričkoj zemlji.

Džefri Smit iz Centra za pravdu i ljudska prava “Robert F. Kenedi” kaže da Sjedinjene Države smatraju Etiopiju ključnim saveznikom u regionu, posebno u borbi protiv al-Šababa.

“Na Etiopiju se zaista gleda kao na zaštitni bedem protiv toga, bilo da se radi o regionalnoj saradnji, slanju vojnika u mirovne misije Afričke unije ili tamo gde je potrebno širom kontinenta. Imajući to na umu, posebno je važna njihova uloga u rešavanju sudanske krize, krize u južnom Sudanu, kao neka vrsta regionalnog posrednika”, kaže Smit.

Međutim, on smatra da poseta predsednika Obame šalje pogrešnu poruku, navodeći represivni režim u Etiopiji.

"Ono što ljudi ne znaju je da je po cenzuri Etiopija četvrta zemlja na svetu. Etiopija je druga na kontinentu po zatvaranju novinara, odmah iza Eritreje”, objašnjava Smit.

Bronvin Braton iz Atlanskog saveta, koji se sastajao sa muslimanskim demokratskim aktivistima u Etiopiji, od kojih su neki nedavno osuđeni za terorizam, smatra da je odlazak predsednika Obame u Etiopiju - greška.

“Činjenica da predsednik Obama dolazi u posetu Etiopiji vrlo brzo posle izricanja tih krivičnih presuda i neposredno posle stopostotne izborne pobede vladajuće stranke, šalje katastrofalnu poruku etiopskoj vladi“, smatra Braton.

Jedan visoki zvaničnik Obamine administracije rekao je za Glas Amerike da Sjedinjene Džave redovno, i privatno i javno, upozoravaju vladu u Etiopiji na kršenja ljudskih prava. Isti zvaničnik naglašava: “angažovani smo tako da možemo da urgiramo i utičemo na ponašanje u tim oblastima”.

XS
SM
MD
LG