Linkovi

Novi Obamin predlog

  • Vesti Amerike

Američki predsednik Barak Obama iznosi sutra novi plan za smanjenje budžetskod deficita

Američki predsednik Barak Obama sutra objavljuje nove planove za smanjenje budžetskog deficita, među kojima je i predlog minimalne poreske stope za sve koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

U medijskim izveštajima plan se naziva „Bafetovim pravilom“, prema milijarderu Vorenu Bafetu koji je istakao da on i drugi super bogati Amerikanci plaćaju porezu po nižoj stopi od radnika sa srednjim prihodima. Predsednik će izneti predlog, pošto je već objavio plan za otvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 447 milijardi dolara, kojim treba da se smanji stopa nezaposlenosti od 9,1 odsto.

Oba predloga nailaze na veliki otpor u Kongresu. Republikanska partija, koja ima većinu u Predstavničkom domu, protivi se bilo kakvom povećanju poreza. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner umesto toga predlaže široku reorganizaciju američkog poreskog sistema i smanjenja troškova državnih programa kao što su socijalno i zdravstveno osiguranje.

I ostali republikanski lideri tvrde da će takozvano „Bafetovo pravilo“ dovesti do smanjenja korporativnih investicija i ograničiti rast ugrožene ekonomije Sjedinjenih Država.

Američki predsednik Barak Obama sutra objavljuje nove planove za smanjenje budžetskog deficita, među kojima je i predlog minimalne poreske stope za sve koji zarađuju više od milion dolara godišnje. U medijskim izveštajima plan se naziva „Bafetovim pravilom“, prema milijarderu Vorenu Bafetu koji je istakao da on i drugi super bogati Amerikanci plaćaju porezu po nižoj stopi od radnika sa srednjim prihodima.

Predsednik će izneti predlog, pošto je već objavio plan za otvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 447 milijardi dolara, kojim treba da se smanji stopa nezaposlenosti od 9,1 odsto. Oba predloga nailaze na veliki otpor u Kongresu. Republikanska partija, koja ima većinu u Predstavničkom domu, protivi se bilo kakvom povećanju poreza.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner umesto toga predlaže široku reorganizaciju američkog poreskog sistema i smanjenja troškova državnih programa kao što su socijalno i zdravstveno osiguranje. I ostali republikanski lideri tvrde da će takozvano „Bafetovo pravilo“ dovesti do smanjenja korporativnih investicija i ograničiti rast ugrožene ekonomije Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG