Linkovi

Novi Obamin predlog


Američki predsednik Barak Obama iznosi sutra novi plan za smanjenje budžetskod deficita
Američki predsednik Barak Obama iznosi sutra novi plan za smanjenje budžetskod deficita

Američki predsednik Barak Obama sutra objavljuje nove planove za smanjenje budžetskog deficita, među kojima je i predlog minimalne poreske stope za sve koji zarađuju više od milion dolara godišnje.

U medijskim izveštajima plan se naziva „Bafetovim pravilom“, prema milijarderu Vorenu Bafetu koji je istakao da on i drugi super bogati Amerikanci plaćaju porezu po nižoj stopi od radnika sa srednjim prihodima. Predsednik će izneti predlog, pošto je već objavio plan za otvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 447 milijardi dolara, kojim treba da se smanji stopa nezaposlenosti od 9,1 odsto.

Oba predloga nailaze na veliki otpor u Kongresu. Republikanska partija, koja ima većinu u Predstavničkom domu, protivi se bilo kakvom povećanju poreza. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner umesto toga predlaže široku reorganizaciju američkog poreskog sistema i smanjenja troškova državnih programa kao što su socijalno i zdravstveno osiguranje.

I ostali republikanski lideri tvrde da će takozvano „Bafetovo pravilo“ dovesti do smanjenja korporativnih investicija i ograničiti rast ugrožene ekonomije Sjedinjenih Država.

Američki predsednik Barak Obama sutra objavljuje nove planove za smanjenje budžetskog deficita, među kojima je i predlog minimalne poreske stope za sve koji zarađuju više od milion dolara godišnje. U medijskim izveštajima plan se naziva „Bafetovim pravilom“, prema milijarderu Vorenu Bafetu koji je istakao da on i drugi super bogati Amerikanci plaćaju porezu po nižoj stopi od radnika sa srednjim prihodima.

Predsednik će izneti predlog, pošto je već objavio plan za otvaranje novih radnih mesta u vrednosti od 447 milijardi dolara, kojim treba da se smanji stopa nezaposlenosti od 9,1 odsto. Oba predloga nailaze na veliki otpor u Kongresu. Republikanska partija, koja ima većinu u Predstavničkom domu, protivi se bilo kakvom povećanju poreza.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner umesto toga predlaže široku reorganizaciju američkog poreskog sistema i smanjenja troškova državnih programa kao što su socijalno i zdravstveno osiguranje. I ostali republikanski lideri tvrde da će takozvano „Bafetovo pravilo“ dovesti do smanjenja korporativnih investicija i ograničiti rast ugrožene ekonomije Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG