Linkovi

Podele na Samitu dve Amerike oko Kube


Predsednik Obama prisustvovao dvodenvnom šestom samitu dve Amerike u Kartaheni u Kolumbiji
Predsednik Obama prisustvovao dvodenvnom šestom samitu dve Amerike u Kartaheni u Kolumbiji

Lideri Latinske Amerike, Kariba i Severne Amerike, okončali su dvodenvni Šesti samit dve Amerike u Kartaheni u Kolumbiji. Stav prema učešću Kube na budućim samitima, podelio je učesnike i sprečio usvajanje zajedničkih zaključaka.

Predsednik Barak Obama se nadao da će njegov drugi Samit dve Amerike biti pre svega usredsređen na proširenje ekonomske intergracije i partnerstva širom dva kontinenta. Medjutim, Sjedinjene Države i Kanada su bile suočene sa pritiskom zbog nastavljenog isključivanja Kube. Obe države tvrde da Kuba ne bi trebalo da prisustvuje samitu dok ne ispuni demokratske standarde.

Na ulicama Kartahene organizovani su protesti protiv politike Sjedinjenih Država prema Kubi. Predsednik Kolumbije, Huan Manuel Santos, prvog dana samita je rekao okupljenim liderima da je došlo vreme za prekid izolacije Kube i nazvao američki trgovinski embargo anahronizmom.

Predsednik Obama je govorio o problemu Kube na konferenciji za novinare sa kolumbijskim predsednikom Santosom, naglasivši da Kuba mora da krene ka demokratiji i punom poštovanju ljudskih prava.

„Shvatamo da će možda u narednim godinama biti prilike da Kuba počne da se bavi time šta treba da uradi da bi svom narodu dala onu vrstu prosperiteta i uslova koji su potrebni za početak ublažavanja određenih ograničenja u toj zemlji. To je nešto što ćemo pozdraviti.“

Predsednik Obama je takodje čuo zahteve regionalnih lidera za razmatranje alternativa, kako mnogi smatraju, neefikasnog rata protiv droge, među kojima je i legalizacija droge radi suzbijanja nasilja.

Predsednik Santos je rekao da nasilje povezano sa drogom nije trebalo da dominira raspravom u Kartaheni, ali je istakao da sama činjenica da je o tome otvoreno razgovarano predstavlja znatan uspeh.

„Razgovarali smo iskreno, čuli stavove predsednika Obame, Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Svi su ti stavovi izneti na sto i mislim da je to pozitivan korak. Ako možemo da pronadjemo načine da obezbedimo efikasnije i jeftinije mehanizme za borbu protiv narko kartela i organizovanog kriminala, treba da radimo na tome.“

Predsednik Obama je o problemu droge reazgovarao i sa jednim od zagovornika legalizacije droge, predsednikom Gvatemale, Otom Perezom Molinom i, takođe, sa predsednikom Perua.

Na završetku samita, pre odlaska iz Kartahene, predsednik Obama se pridružio predsedniku Santosu na svečanosti kojom je obeležen početak programa Kolumbijske vlade vraćanja zemlje ljudima koje su raselile oružane organizacije, uključujući paravojne milicije i gerilci iz FARK-a – Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga. Učešće prvog američkog predsednika afričkog porekla na ovakvom skupu, bilo je vrlo važno u zemlji sa drugom najvećom crnačkom populacijom u Južnoj Americi posle Brazila.

Predsednik Obama je naglasio da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Kolumbiju, uključujući bezbednosnu pomoć u vreme kada zemlja pokušava da prekine sukobe i razvije ekonomiju. Obama je rekao da je to deo šire politike građenja ravnopravnog partnerstva dve Amerike.

XS
SM
MD
LG