Linkovi

Obama obelodanio plan za istraživanje svemira

  • Vesti Amerike

Predsednik Barak Obama u Centru za istraživanje svemira Kenedi u Floridi, obelodanio je svoju viziju istraživanja svemira - koju bivši astronauti kritikuju.

Na osnovu predsednikovog plana, budžet NASA-e se povećava, ali se gasi najveći deo programa Konstelejšn odnosno Sazvežđe, koji obuhvata povratak ljudskih posada na Mesec i zamenu sadašnjih svemirskih letelica.

Funkcioneri administracije kažu da je taj program već premašio predviđeni budžet i da je kasnio. Budžet koji je Obama predložio obuhvata dodatnih 6 milijardi dolara za Agenciju u narednih pet godina - za razvoj tehnologije kojom bi se postavili temelji za putovanje na Mars.

U medjuvremenu, poznati astronaut Nil Armstrong javno je kritikovao novi plan, dok drugi veteran, Baz Oldrin podržava promene.

“Potpuno se slažem da moramo da postavimo ciljeve koji su viši od povratka na Mesec. To nije Amerika. Amerika predvodi i trebalo bi da predvodi i u svemiru.”

Ali za zaposlene u svemirskom centru Kenedi, ova promena izgleda neće doneti ništa dobro. Tom Mingron je operativni direktor depoa za logistiku u centru Kenedi gde je smeštena vrlo sofisticirana oprema za opravku i proizvodnju šatlova. Migron ima sve manje posla, s obzirom da su ostale svega 3 misije svemirskih šatlova. On i njegove kolege smatraju da je greška prizemljiti šatlove bez konkretnih planova o letelicama koje će ih zameniti.

“Ne verujem da ćemo u Sjedinjenim Državama videti svemirske letove sa ljudskom posadom u narednih 12 do 15 godina, ako ih uopšte vidimo tokom mog života.”

Predstavnici zajednice tzv. Svemirske obale kažu da će prizemljenje šatlova svemirski centar Kenedi koštati 7 hiljada poslova kao i da će naneti ozbiljnu štetu privatnicima čiji profit zavisi od radnika i posetilaca koji dolaze da posmatraju lansiranje šatlova. Bela kuća, medjutim, tvrdi da će nova strategija omogućiti otvaranje 2 i po hiljade novih radnih mesta. Osim toga, u budžetu je predvidjeno i 40 milijardi dolara za pomoć ekonomiji svemirske obale u Floridi i rekonstrukciju svemirskog centra Kenedi.

XS
SM
MD
LG