Linkovi

Obama obišao demilitarizovanu zonu


Predsednici SAD i Južne Koreje, Barak Obama i Li Mjung-bak na konferenciji za novinare u Seulu
Predsednici SAD i Južne Koreje, Barak Obama i Li Mjung-bak na konferenciji za novinare u Seulu

Predsednici Sjedinjenih Država i Južne Koreje, Barak Obama i Li Mjung-bak, sastali su se danas u Seulu i predstavili ujedinjeni front protiv moguće pretnje iz Severne Koreje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, Obama je rekao da Severna Koreja neće ništa da postigne pretnjama i da će samo povećati svoju izolaciju ako idućeg meseca sprovede najavljeno lansiranje rakete. Predsednik Li se saglasio sa time, rekavši da je lansiranje rakete dugog dometa provokacija koja ugrožava globalni mir i krši rezolucije Ujedinjenih nacija i sporazum sa Sjedinjenim Državama.

Sastanak je održan uoči međunarodnog samita posvećenog nuklearnoj bezbednosti koji će verovatno biti održan pod senkom severnokorejske najave da će raketom dugog dometa lansirati satelit u okviru proslava kojima se 15. aprila obeležava stogodišnjica rođenja pokojnog osnivača zemlje i predsednika Kim Il Sunga.

Predsednik Obama je prethodno obišao demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje. Stojeći iza debelog, neprobojnog stakla, predsednik je uz pomoć jakog dvogleda osmotrio drugu, severnokorejsku stranu granice. On se sastao i sa američkim vojnicima koji obezbeđuju zonu i rekao im da su deo dugačke linije vojnika koji su omogućili napredak Južne Koreje. Obama je vojnicima rekao da mu se južnokorejski predsednik Li Mjung-bak jednom prilikom poverio da je uspeo da ispliva iz siromaštva i ostvari uspešnu karijeru velikim delom zahvaljujući američkoj vojnoj pomoći i podršci.

Predsednik Obama je obišao demilitarizovanu zonu nekoliko sati po dolasku u američku vazduhoplovnu bazu južno od Seula. On će u Južnoj Koreji prisustvovati ovonedeljnom samitu o nuklearnoj bezbednosti, ali planira i bilateralne sastanke sa nizom svetskih likdera koji dolaze u Seul. Nuklearne težnje Severa, ali i Irana i još nekih zemalja, biće u središtu razgovora lidera više od 50 država na samitu koji počinje sutra.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države, Rusija i Japan, upozoravaju Severnu Koreju da je planirano lansiranje rakete u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i traže od Pjongjanga da odustane od toga. Čak i severnokorejska saveznica Kina izražava bojazan da bi takvo lansiranje narušilo stabilnost u regionu. Sjedinjene Države su saopštile da bi lansiranje dovelo do otkazivanja sporazuma o isporuci velike količine američke hrane Severnoj Koreji, u zamenu za zatvaranje njenih nuklearnih i raketnih programa.

XS
SM
MD
LG