Linkovi

Tri skandala Bele kuće


Predsednik Obama suočava se sa teškoćama na nekoliko frontova u prvoj godini drugog mandata.
Predsednik Obama suočava se sa teškoćama na nekoliko frontova u prvoj godini drugog mandata.

Predsednik Barak Obama našao se u situaciji u kojoj mora da se brani od tri kontroverze koje prete da poremete njegovu agendu u drugom mandatu.

Predsednik Barak Obama našao se u situaciji u kojoj mora da se brani od tri kontroverze koje prete da poremete njegovu agendu u drugom mandatu. Kako izveštava novinar Glasa Amerike Džim Maloun, predsednik Obama bi mogao da bude uvršćen u spisak mnogih američkih predsednika koji su tokom drugog mandata prolazili kroz ozbiljne političke teškoće.

Predsednik Obama je odrešito saopštio odluku o ostavci šefa američke Poreske službe, skraćeno IRS:

“Upravo sam završio razgovor sa sekretarom za finansije Džekom Luom i drugim visokim zvaničnicima tog sekretarijata.”

… posle otkrića da je IRS ciljao grupe iz Partije čajanke.

“Neoprostivo je, i Amerikanci su sa pravom gnevni zbog toga, ja sam lično gnevan zbog toga. Neću tolerisati takvo ponašanje u bilo kojoj od vladinih agencija, a posebno u poreskoj službi,” rekao je predsednik Obama.

Republikanci zahtevaju odgovore u vezi sa skandalom oko Poreske službe, uključujući Miča Mekonela, lider republikanske manjine u Senatu.

“Očigledno da je zagrebana samo površina ovog skandala. Američki narod zahteva odgovore, ja sam odlučan da pomognem da se dođe do istine,” rekao je senator Mekonel.

Administracija se takodje još uvek brani u pogledu načina na koji je reagovala na prošlogodišnji teroristički napad na američku diplomatsku misiju u Bengaziju, u kojem su ubijena četvorica Američkih diplomata uključujući ambasadora Krisa Stivensa.

Pored toga, sekretarijat za pravosuđe je pod pritiskom da obrazloži razloge za prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima novinara agencije Asošijetid Pres, u vezi sa curenjem informacija o jednoj poverljivoj akciji Centralne obaveštajne agencije.

Međutim, mogućnost da se Poreska služba obrušila na neke poreznike zbog njihovog političkog uverenja, izazvalo je oštru reakciju iz redova svih političkih struja u zemlji, kaže analitičar Džon Fortije.

“Mislim da to mnogo više uznemirava Amerikance, prvo jer je Poreska služba nepopularna, ali i zato što ljudi znaju da ta služba poseduje bitne podatke o njima što bi moglo da im se osveti, a ne žele ni da im se tako nešto dogodi,” kaže Fortije.

Skandali su smetnja, ali neće imati katastrofalne posledice, smatra Fortije.

“Predsednikova agenda zahteva saglasnost obe stranke. Mislim da bi skandali mogli da mu naude, ali da mu neće naneti štetu ako obe stranke budu smatrale da je korisno da saradjuju po nekim pitanjima.”

Obama bi mogao da dospe na dugi spisak američkih predsednika koji su bili suočeni sa političkim teškoćama u svom drugom mandatu, kaže bivši šef osoblja Bele kuće, Ken Duberstin.

“Svaki predsednik udari o zid u petoj, šestoj godini svog mandata. Kada ne uživa poverenje Senata i Predstavničkog doma, kao ni američkog naroda, ne poseduje rezervu na koju se može osloniti,” kaže Duberstin.

Ričard Nikson je podneo ostavku zbog skandala Votergejt 1974. Ronald Regan je bio upleten u skandal “Iran-Kontra,” a Bil Klinton je zbog afere sa Monikom Luinski bio opozvan od strane Predstavničkog doma, ali je, pošto se Senat nije saglasio, ostao u Beloj kući.
XS
SM
MD
LG