Linkovi

Obama: Postignut dogovor o dugu


Obama: Postignut dogovor o dugu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je sa liderima Predstavničkog doma i Senata postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja zemlje, kojim bi se sprečilo da vlada dođe u situaciju da ne može da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Obama se večeras pojavio u prostoriji u kojoj se održavaju brifinzi za medije u Beloj kući kako bi objavio predloženi sporazum, prema kojem bi u narednih 10 godina trebalo da se uštedi 1.000 milijardi dolara, a ujedno i osnuje dvostranačka komisija u Kongresu, koja će razmotriti dalje smanjenje troškova vlade. Obama je rekao da u pregovorima o budućem smanjenju troškova ništa nije nedodirljivo.

Američki predsednik nazvao je predloženi sporazum kompromisom koji dozvoljava zemlji da izbegne bankrotstvo, i istovremno plaća prvu ratu za smanjenje deficita.

Očekuje se da će oba doma Kongresa glasati o predlogu zakona sutra, a ukoliko predlog bude usvojen vlada će moći da nastavi da isplaćuje svoje dugove.

Američke i druge berze širom sveta nervozno su pratile razvoj situacije u Vašingtonu tokom celog dana, jer ukoliko do utorka zakon ne bude potpisan, to moglo bi da naškodi svetskoj ekonomiji, koja se i dalje muči s oporavkom od recesije.

Američke berze su tokom protekle nedelje doživele najvće gubitke ove godine, ai dolar je oslabio.

XS
SM
MD
LG