Linkovi

Obama i Romni koncentrisani na Virdžiniju


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni na predizbornom mitingu u Fišersvilu u Virdžiniji.Republican presidential candidate former Massachusetts Gov. Mitt Romney speaks at a rally in Fishersville, Virginia, October 4, 2012.
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni na predizbornom mitingu u Fišersvilu u Virdžiniji.Republican presidential candidate former Massachusetts Gov. Mitt Romney speaks at a rally in Fishersville, Virginia, October 4, 2012.

Virdžinija spada u mali broj takozvanih „neopredeljenih država“, koje će verovatno biti odlučujuće na izborima 6. novembra.

U preostalih pet nedelja američke predizborne predsedničke kampanje, aktuelni predsednik Barak Obama i republikanski izazivač Mit Romni fokusirani su na mali broj takozvanih „neopredeljenih država“, koje će verovatno biti odlučujuće na izborima 6. novembra. Jedna od tih država je Virdžinija, u kojoj je predsednik Obama pobedio pre četiri godine.

Dolina Šenandoa u Virdžiniji... Stanovnici te oblasti smatraju je ruralnim rajem, zapadno od Blu Ridž planina.

Dole u dolini, u gradiću Vudstoku, konzervativni aktivisti poput Suzan Karen su jako zauzeti. Ona uživa u borbi protiv onoga što smatra razbacivanjem novca lokalne vlade - u ovom slučaju je to novi zatvor, pa čak i ako zbog toga mora na sud.

Sloboda pojedinca, pravo glasa pojedinca. Pokušali su da ućutkaju ovde, ali sada shvataju da nisu uspeli u tome. To je tako divno“.

Međutim, Karen navodi da su ona i njene kolege aktivisti zaista fokusirani da predsednik Obama doživi poraz u novembru.

„Jednostavno ne želim Obamu više. Želim da eliminišemo njegovu politiku, njegove komisije i sve njegove ciljeve“.

Karen ističe da, čak i ako predsednik pobedi u novembru, njena grupa neće dići ruke.

"Mislim da nam nije preostalo ništa sem opoziva predsednika i to na osnovu osam federalnih zakona koje je prekršio“.

Za sada međutim, nema nagoveštaja da bi republikanski lideri u Kongresu podržali takvu akciju.

Oko 160 kilometara dalje u Šarlotsvilu, kampanja predsednika Obame zauzeta je registracijom birača na Univerzitetu države Virdžinija.

Mladi birači bili su ključni za Obaminu pobedu pre četiri godine i biće ponovo ove godine, kaže Džejms Švab, predsednik organizacije „Univerzitetske demokrate“.

„Za većinu nas biće to prvo glasanje na predsedničkim izborima, što znači i novo iskustvo. Mnogo ljudi dolazi na naše skupove i vodimo obimnu kampanju za predsednika“.

Organizatori Obamine kampanje su tu da daju savet. Matijas Vondvosen je jedan od regrutovanih studenata.

„Ovoga puta je vrlo uzbudljivo, posebno uzevši u obzir važnost Virdžinije. Ja sam birač iz Virdžinije i glasovi mladih su važni“.

Obamina kampanja trenutno ima neznatnu prednosti u Virdžiniji, kaže analitičar sa Univerziteta države Vidžinija, Kajl Kondik.

„Rezultati u Virdžiniji bi mogli da budu indikator budućeg razvoja događaja u trci na nacionalnom nivou i zato je Virdžinija važna“.

Pre 150 godina, Virdžinija je bila poprište brojnih bitaka tokom Američkog građanskog rata, poput one koja se vodila u Čenselorsvilu. Ove godine vodi se drugačija bitka, između kampanja Obame i Romnija. Obe kampanje su svesne da je Virdžinija jedna od malog broja država koje bi mogle da budu odlučujuće na novembarskim izborima.
XS
SM
MD
LG