Linkovi

Obama štiti finansijsku reformu

  • Vesti Amerike

U svom redovnom obraćanju naciji subotom, američki predsednik optužuje republikance da stavljaju političku dobit ispred zakona koji pruža zaštitu od zloupotrebe finansijskog sistema, 23. oktobar 2010.

Američki predsednik Barak Obama upozorava glasače pred kongresne izbore da rukovodstvo Republikanske stranke želi da izmeni zakon o reformi finansijskog sektora, koji on smatra jednom od najvećih pobeda izvojevanih za srednju klasu poslednjih godina.

Tokom svog redovnog obraćanja naciji subotom, Obama je izjavio da republikanski zakonodavci stavljaju političku dobit ispred zakona koji pruža zaštitu od zloupotrebe finansijskog sistema i rizičnih zajmova za kupovinu kuća. Predsednik je takođe naglasio da taj zakon štiti poreske obveznike od opasnosti da se ikad više nađu u situaciji da moraju da spasavaju velike finasijske institucije na ivici propasti. Obama je rekao da bi bilo kakvo ukidanje finansijske reforme imalo negativan uticaj na stabilizaciju ekonomije.

U odgovoru republikanaca, senator iz Južne Dakote, Džon Tjun ponovio je zamerke svoje stranke na račun predsednika Obame zbog korišćenja novca iz paketa pomoći za oporavak ekonomije. Tjun je takođe kritikovao predsednikovui reformu sistema zdravstvene zaštite i planove da ne porduži poreske obveznice za bogate Amerikance, koje je uveo njegov prethodnik Džordž Buš mlađi.

XS
SM
MD
LG