Linkovi

Susret Obame i Rencija u Beloj kući


Italijanski premijer Mateo Renci i predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući
Italijanski premijer Mateo Renci i predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući

Dvojica lidera razgovarala su o klimatskim promenama, energetskoj bezbednosti, Ukrajini, Libiji i opasnosti od ekstremističke grupe Islamska država.

Američki predsednik Barak Obama održao je danas zajedničku konferenciju za novinare sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, o nizu pitanja.

Konferencija za novinare usledila je nakon jutrošnjeg sastanka Rencija i Obame u Beloj kući. Obama je rekao da dvojica lidera razgovarala o klimatskim promenama, energetskoj bezbednosti, Ukrajini, Libiji i opasnosti od ekstremističke grupe Islamska država.

Oni su razgovarali i o stanju evropske ekonomije, kao i o transatlantskom trgovinskom i investicionom sporazumu, koji je na udaru kritike nekih članova predsednikove Demokratske stranke.

Obama je rekao da je politika u vezi se trgovinskim pregovorima teška, naročito unutar Demokratske stranke jer ljudi još pamte vreme kada su američki poslovi prebacivani u zemlje kao što su Kina, što je dovodilo do nezaposlenosti u Americi.

Po njegovim rečima novi trgovinski sporazum sa Evropskom unijom bi u stvari doprineo rastu američke ekonomije, pa prema tome i omogućio otvaranje novih radnih mesta.

XS
SM
MD
LG