Linkovi

Njujork Tajms: Obama ignorisao savete


Barak Obama i Džon Bejner u Beloj kući

Jedan od vodećih američkih dnevnih listova "Njujork Tajms" tvrdi da je američki predsednik Barak Obama ignorisao savete nekih od svojih ključnih pravnih savetnika, među kojima je i sekretar za pravosuđe Erik Holder, kada je doneo odluku da mu nije potrebno odobrenje Kongresa za uključenje Sjedinjenih Država u kampanju NATO-a u Libiji.

Ključno pravno pitanje odnosilo se na to da li aktivnosti američke vojske u okviru misije NATO-a mogu da se podvedu pod "ratovanje".

Prema Zakonu iz 1973. godine, kada američki predsednik, koji se smatra vrhovnim komandantom američke vojske, uvede zemlju u rat, on u roku od 60 dana mora da traži podršku Kongresa ili da okonča američko učešće u sukobu u roku od 90 dana.

Tri meseca od američkog uključenja u sukob u Libiji navršava se sutra i neki visoki zvaničnici Kongresa, uključujući i predsednika Predstavničkog doma republčikanca Džona Bejnera, a i pojedini članovi predsednikove Demokratske stranke, sve više kritikuju aktivnost SAD u Libiji.

Bejner je istakao da zemlja troši 10 miliona dolara dnevno u Libiji i da je predsednikova interpretacija zakona o ratnoj nadležnosti - neozbiljna.

XS
SM
MD
LG