Linkovi

Zakon o slobodi medija


Dve nedelje posle obeležavanja Medjunarodnog dana slobode medija, kada je objavljeno da je prošle godine u svetu zabeležen porast ubistava novinara i snimatelja, američki predsednik Barak Obama potpisao je Zakon o slobodi medija, kojim se upućuje jasna poruka da Sjedinjene Države pažljivo prate rad svetskih vlada i njihov odnosa prema medijima.

Ceremoniji potpisivanja zakona, koji je dobio ime po Danijelu Perlu, novinaru Vol Strit Džornala koga su 2002. ubili ekstremisti u Pakistanu odsekavši mu glavu, u Beloj kući prisustvovali su Perlova udovica i njegov sin, koji je rodjen tek posle ubistva svog oca.

"Gubitak Danijela Perla privukao je pažnju javnosti jer nas je podsetio koliko je sloboda štampe dragocena. Podsetio nas je i da širom sveta ima onih koji će učiniti apsolutno sve kako bi ućutkali novinare", rekao je predsednik Obama.

Ova zakonska mera otvoriće veće mogućnosti za odredjivanje zemalja u kojima je ugrožena sloboda štampe, tako što će Stejt departmentu biti omogućeno da godišnji izveštaji o zaštiti ljudskih prava uključe i informacije o tretmanu koji imaju mediji, što će pomoći da se utvrdi koje zemlje guše slobodu novinara.

"Takodje ćemo obratiti pažnju na vlade onih zemalja koje naročito pribegavaju gušenju medija, a zatim ćemo te informacije predstaviti svetskoj javnosti što smatram da je izuzetno važno. Odredjene zemlje misle da javnost ne zna za njihove akcije i da mogu da prodju nekažnjeno. Mi želimo da im pokažemo da ne mogu“, istakao je Obama.

Novi zakon nas "jasno stavlja na stranu slobode medija“ dodao je Obama i zahvalio se Perlovoj porodici na "rečitosti i hrabrosti“ u borbi za taj cilj zaključivši da se ovim zakonom "nastavlja legat Danijela Perla“.

XS
SM
MD
LG