Linkovi

SAD potvrdile bespilotne napade u Pakistanu


SAD potvrdile bespilotne napade u Pakistanu

Predsednik Obama je, po prvi put, javno priznao da su Sjedinjene Države koristile bespilotne letelice protiv ekstremista u Pakistanu.

On je tokom jučerašnje internet diskusije potvrdio da su napadi bespilotnim letelicama korišćeni protiv Al Kaide i njenih pomagača. Američki predsednik je ukazao da su mnogi od tih napada izvršeni u Pakistanskoj polu-autonomnoj plemenskoj oblasti na granici sa Avganistanom.

Predsednik je odao priznanje tim operacijama, čiji broj je uveliko povećan tokom njegove administracije, rekavši da su korišćene za „veoma precizne napade“ u borbi protiv Al Kaide.

U retkoj javnoj diskusiji o obično tajnim operacijama CIA-e, predsednik Obama je naglasio da u napadima bespilotnih letelica nije ubijen, kako se izrazio, „ogroman broj civila“.

Nakon predsednikovog saopštenja, predstavnik pakistanskog ministarstava inostranih poslova izjavio je za Francusku novinsku agenciju da su ti napadi „nezakoniti, kontraproduktivni i samim tim neprihvatljivi“ uprkos, kako se izrazio, „njihovim taktičkim prednostima.“

XS
SM
MD
LG