Linkovi

Obama obišao ugroženo područje u Luizijani


Predsjednik Barak Obama boravio je danas u saveznoj državi Luizijani kako bi ispitao krizu izazvanu izlivanjem najveće količine nafte u američkoj istoriji. Istovremeno se nastavljaju napori Britiš Petroleuma da pomoću nove procedure zaustavi izlivanje.

Predsjednik je jutros obišao jednu od plaža u Luzijani, čiju obalu ugrožava nafta koja se izliva već 39 dana.

“Ukoliko ne uspijemo da uklonimo katran pomoću vještačkih barijera, moraćemo to da uradimo ručno. Međutim, suočavaćemo se sa problemima dok god ne zaustavimo izlivanje.”

Britiš petroleum je preko noći ubacio dodatne količine mulja niz dvije uske cijevi, u okviru napora da u potpunosti zaustavi izlivanje nafte. Ukoliko uspiju da uz pomoć mulja dovoljno zapuše cijev bušotine, inženjeri će zatim upumpati cement.

"Mislim da će današnji izazov biti kako da se mulj održi iznad nafte, a pritisak smanji dovoljno kako bi se zapušila cijev“, kaže komandant operacije Ted Alen.

BP je saopštio da neće znati do nedelje da li je nova procedura uspješna, ali da se čini da daje rezultate.

“Treba da prođe najmanje 48 sati dok ne budemo mogli da se uvjerimo u uspjeh operacije. Više puta smo govorili da su šanse 60 do 70 odsto. To se nije promijenilo”, naglasio je direktor BP-ija Toni Hejvord.

Vladini naučnici saopštili su da se dnevno izliva između 12 i 19 hiljada barela nafte, što je najveća količina u američkoj istoriji. Kongresmen iz Luizijane Čarli Melanson juče nije mogao da sakrije tugu zbog najnovije katastrofe.

Ovo su američke močvare.”

U Alabami je u međuvremenu otkrivena još jedna ogromna podvodna nafta mrlja. Naučnici ističu da bi mogla da bude 30 kilometara duga i više kilometara široka.

XS
SM
MD
LG