Linkovi

Obama odbacio predlog o naftovodu


Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner kritikovao je odluku predsednika Obame da stavi u stranu projekat izgradnje naftovoda.
Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner kritikovao je odluku predsednika Obame da stavi u stranu projekat izgradnje naftovoda.

Američki predsednik Barak Obama odbacio je kontroverzni plan kanadske kompanije „Transkanada“ o izgradnji naftovoda od severne Kanade do obale Meksičkog zaliva u Teksasu. Obama je naveo da nije imao dovoljno vremena da razmotri uticaj tog projekta na životnu sredinu, i zdravlje američkih gradjana.

Kompanija medjutim ima pravo da ponovo predloži taj projekat, koji su podržavali neki republikanci, naftna industrija i radnički sindikati, ističući da će obezbediti nova radna mesta. Medjutim, borci za zaštitu životne sredine su mu se protivili strahujući od moguće nesreće duž predložene putanje naftovoda, duge 2,736 kilometara.

Obama je u sredu saopštio da odbacuje projekat Kistoun XL zbog, kako je rekao, “proizvoljnog” roka koji su mu zadali republikanci u Kongresu da donese odluku. Rok je bio 21. februar.

Predsednik je izjavio da mu nije pruženo dovoljno vremena da proceni potencijalni uticaj izgradnje naftovoda na životnu sredinu. Stejt Department je preporučio predsedniku da stavi u stranu taj projekat, navodeći da nije u američkom nacionalnom interesu. Predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner izjavio je da je Obamina odluka “uništila hiljade američkih poslova i šansu zemlje da ostvari energetsku sigurnost”.

"Nije u nacionalnom interesu otvoriti na desetine hiljada radnih mesta ovde u Americi, putem private investicije? Nije u nacionalnom interesu obezbediti energetske resurse od saveznika kao što je Kanada, nasuprot nekih zemalja Bliskog istoka?”

Bejner kaže da će republikanci nastaviti da se zalažu za izgradnju naftovoda.

Kabinet kanadskog premijera Stivena Harpera saopštio je da je premijer u telefonskom razgovoru sa predsednikom Obamom izrazio svoje “duboko razočarenje”, ali i izrazio nadu da će projekat kasnije biti odobren, imajući u vidu poslove koje bi obezbedio i u Kanadi I SAD.


XS
SM
MD
LG