Linkovi

Obama podržao izgradnju džamije na Menhetnu


Predsednik Barak Obama je podržao sporni predlog za izgradnju džamije u blizini mesta terorističkih napada 11. septembra 2001. u Njujorku.

Tokom večere u Beloj kući u petak, povodom svetog meseca Ramazana, Obama je rekao da muslimani "imaju pravo da sagrade svetilište i komunalni centar na privatnoj parceli na jugu Menhetna“. On je naglasio da poštovanje verskih sloboda u Sjedinjenim Državama mora da bude "nepokolebljivo".

To je prvo predsednikovo reagovanje na taj predlog. Anketa koju je sproveo CNN pokazuje da se gotovo 70 odsto Amerikanaca protivi izgradnji džamije na manje od kilometra od mesta na kojem je gotovo tri hiljade ljudi poginulo kada su pripadnici Al-kaide oteli dva putnička aviona i naleteli na dve kule Svetskog trgovinskog centra.

Republikanski kongresmen Piter King iz Njujorka, izjavio je da je građenje džamije na tom mestu lišeno "osećanja i brige".

Džamija bi trebalo da bude deo islamskog centra vrednog 100 miliona dolara, sa salom od 500 sedišta, sportskim prostorima, pozorištem i restoranom, otvorenim za sve posetioce.

Njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg i pristalice projekta kažu da će on pomoći da se premoste podele između Zapada i muslimanskog sveta.

XS
SM
MD
LG