Linkovi

Oštra rasprava o džamiji


Kontroverza u vezi sa planovima za izgradnju džamije u Njujorku, u blizini mjesta gdje su u terorističkom napadu 11. septembra srušene kule Svjetskog trgovinskog centra, prerasla je u oštru nacionalnu debatu, nakon što se u cijeli slučaj uključio američki predsjednik. Predsjednik Obama podržao je pravo muslimana da izgrade džamiju blizu takozvane “Nulte tačke” u Njujorku, ali je istakao da neće komenatirisati mudrost tog poteza. Obamine izjave pokrenule su novu kontroverzu i lavinu kritika iz Republikanske stranke.

Kontroverza, koja je do sada bila uglavnom lokalnog karaktera, postala je nacionalno političko pitanje nakon što se u debatu uključio predsjednik Barak Obama. Sve je počelo sa govorom, u kome je Obama je naizgled podržao izgradnju islamskog centra blizu mjesta gdje su nekada stajale kule Svjetskog trgovinskog centra.

"Ovo je Amerika i naša posvećenost vjerskim slobodama mora biti čvrsta. To obuhvata i pravo da se grade bogomolje.”

Dan nakon prvobitne izjave, američki predsjednik je, kako se čini, odustao od otvorene podrške.

"Nisam i neću komentarisati mudrost odluke da se izgradi džamija na tom mjestu. Konkretno sam komentarisao samo pravo na to, koje potiče još od našeg osnivanja.”

Reakcija opozicionih republikanaca bila je brza i oštra.

"To je vjerovatno najnesmotrenija izjava nekog predsjednika ili kandidata za taj položaj od kada je demokratski kandidat Majkl Dukakis kazao da je u redu zapaliti zastavu”, smatra republikanski strateg Ed Rolins.

"Čini se da je predsjednik odsječen od većinske Amerike”, istakao je republikanski senator Džon Kornin.

I dok republikanska stranka pokušava da cijeli slučaj iskoristi protiv Demokratske stranke uoči novembarskih izbora, demokrate brane predsjednika.

"Nulta tačka je sveto mjesto, ali obližnje četvrti nisu”, ističe demokratski kongresmen Džeri Nedler.

Obamine pristalice takođe ukazuju da se nedaleke od “Nulte tačke,“ između ostalog nalaze dva striptiz kluba i kladionica. Porodice žrtava terorističkih napada različito su pak reagovale na predsjednikove izjave.

“Mislim da je apsoluto jasan u podršci američkog prava na slobodu i šta ono znači”, kaže Dona Marš O Konor koja je izgubila ćerku.

On gazi sjećanje na one koje su ubili islamski teroristi”, ističe Džoni Ričiz..

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca ne podržava izgradnju džamije. Autor tog projekta, Dejzi Kan, međutim ističe da su u terorističkom napadu 11. septembra 2001. poginuli i muslimani.

XS
SM
MD
LG