Linkovi

Politički oporavak predsednika Obame


Predsednik Obama na proslavi pedesete godišnjice inauguracije Džona F. Kenedija, održanoj u Kenedi Centru, 20. januara 2011.
Predsednik Obama na proslavi pedesete godišnjice inauguracije Džona F. Kenedija, održanoj u Kenedi Centru, 20. januara 2011.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na politički oporavak predsednika Obame u proteklih nekoliko nedelja. Njegova popularnost je porasla na preko 50 odsto, što je mnogo bolje u odnosu na kraj prošle godine. Obama se nalazi na polovini svog četvorogodišnjeg mandata, dok će veći deo naredne dve godine biti posvećen pripremama za sledeće predsedničke izbore 2012.

Teško je poverovati da su već dve godine prošle od inauguracije prvog afroameričkog predsednika Sjedinjenih Država.

Okupili smo se na ovaj dan zato što smo izabrali nadu, umesto straha, zajednički cilj umesto sukoba i razmirica“, poručio je tada predsednik Obama.

Međutim, u prve dve godine Obaminog mandata dolazilo je do čestih političkih okršaja, naročito u vezi sa predsednikovim planom za reformu zdravstvenog sistema.

Piter Braun je stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja na Univerzitetu Kvinipijak:

Zanimljivo je da jedni birači tvrde da je reforma zdravstvenog osiguranja najbolja stvar koju je predsednik učinio, a drugi pak kažu da je to najgora stvar koju je preduzeo. To samo ukazuje na postojeću političku polarizaciju u zemlji.“

U nedavnom govoru na komemoraciji ubijenima i ranjenima u pucnjavi u Tusonu u Arizoni, u kojoj je teško ranjena i članica Kongresa, Gabrijel Gifords, Predsednik Obama je naglašavao potrebu očuvanja nacionalnog jedinstva.

Veoma je važno da se zaustavimo za trenutak i počnemo da komuniciramo međusobno na način koji zaceljuje, umesto što ranjava.“

Ta nada je već na probi u Kongresu gde Republikanci rade na poništavanju novog zakona o reformi zdravstva predsednika Obame. Među opozicionim republikancima je i član Predsedničkog doma iz Viskonsina, Pol Rajan.

Mi smo tu jer smo na izborima poslušali volju američkog naroda. Tu smo zato što smatramo važnim da sprovedemo ono što zastupamo.“

Stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja, Piter Braun kaže da su Amerikanci i dalje podeljeni u pogledu Obame, koji je ispunio polovinu svog predsedničkog mandata.

Skoro dve trećine birača izražava simpatije prema njemu lično, ali manje od polovine podržava njegovu politiku.“

Među onima, koji se ne slažu njim, je i veliki broj politički neopedeljenih birača, navodi analitičar Ričard Volf.

To su ljudi, koji su glasali za Obamu 2008, ali su glasali protiv demokrata na novembarskim izborima 2010. Njihovu podršku treba povratiti, a i privredni oporavak treba da se ubrza – i to sve u naredne dve godine.“

Povratiti podršku nezavisnih birača, neće biti ni malo lako. Međutim, Piter Braun ukazuje na iskustvo bivšeg predsednika Ronalda Regana tokom 1980-tih.

Kada je Regan bio u sličnoj situaciji, podržavalo ga je svega 37 odsto birača. Ali, 22 meseca kasnije, Regan je pobedio sa najvećom većinom u istoriji američkih predsedničkih izbora. Vremena i uslovi su danas drugačiji. U Reganovom slučaju, privreda je bila u mnogo boljem stanju.“

Potencijalni republikanski predsednički kandidati, kao što su bivša guvernerka Aljaske, Sara Pejlin i bivši predsednik Predstavničkog doma Kongresa, Njut Gingrič, verovatno će tek za nekoliko meseci odlučiti da li će se kandidovati za predsedničke izbore 2012-e.

XS
SM
MD
LG