Linkovi

Sirija na dnevnom redu Obamine turneje


Razrušeni sirijski grad Deir al-Zor
Razrušeni sirijski grad Deir al-Zor

Sve veća kriza u Sirija biće razmotrena tokom predstojeće Obamine bliskoistočne turneje, čiji je glavni cilj traženje puta ka sporazumu Izraelaca i Palestinaca

Predstojeći put predsednika Baraka Obame na Bliski istok je pre svega traženje puta ka miru Izraelaca i Palestinaca. Ali rat u Siriji, koji Izrael sve više zabrinjava zbog iranskog mešanja i sve glasnijih zahteva za naoružavanje sirijskih pobunjenika, teme su koje će verovatno biti razmatrane tokom Obaminog puta.

Snage predsednika Bašara al-Asada i dalje kontrolišu sirijski vazdušni prostor, a pobunjenici traže da im Sjedinjene Države daju oružje koje kažu da im treba da završe borbu.

„Zbog toga što nam je uskraćeno oružje, nemamo čime da branimo porodice i ubijanje će da se nastavi“, ističe Salim Idris.

Ali naoružavanje Asadovih protivnika nosi rizik, kaže analitičar iz Američkog instituta za mir, Stiv Hejdeman.

„I dalje postoji bojazan u pogledu političkog rizika ako bismo ikada – čak i 20 godina od danas – pročitali da je oružje koje su obezbedile Sjedinjene Države imalo ulogu u napadu na Amerikance.“

Izrael je takođe zabrinut zbog mogućeg naoružavanja sirijskih pobunjenika. Premda je Sirija, pod Bašarom al-Asadom, saveznik Irana i Hezbolaha u Libanu, izraelsko-sirijska granica je godinama mirna.

„Postoji strepnja u Izraelu, na primer, da bi slanje oružja sirijskoj opoziciji značilo opremanje organizacija koje bi jednog dana mogle da ga upotrebe protiv Izraela. Tu je i briga da bi Iran – u slučaju prekida osovine Iran-Sirija-Hezbolah – osetio da je u većoj opasnosti, da je više ugrožen i da bi u stvari bio skloniji ubrzavanju svog nuklearnog programa prema proizvodnji nuklearnog oružja“, kaže Hejdeman.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne veruje da će sankcije koje predvode Sjedinjene Države ukinuti iransku nuklearnu pretnju. A Vašington izgleda i da nema uticaj na predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, kaže Rut Vedžvud, profesorka na Univerzitetu „Džons Hopkins“.

„Deo ovoga može da bude Ahmadinedžadov poušaj da ojača sopstveni položaj u zemlji, jer on u Iranu više nije popularan kao nekad. Ali izgleda da ovo nije vreme kada Sjedinjene Države imaju bilo kakav uticaj.“

Džoš Ernest, portparol Bele kuće, kaže da predsednik Obama ima razumevanje za izraelske strepnje.

„Izraelska okolina, da tako kažem, prolazi kroz prilično nagle promene, a tu je i kriza, tako da je za narod u Izraelu važno da shvati da je američki narod uz njega i da ćemo biti tu da zaštitimo izraelski narod i obezbedimo mu bezbednost.“

U pogledu naoružavanja sirijskih pobunjenika, državni sekretar Džon Keri je rekao da će Sjedinjene Države da obezbede borcima direktnu pomoć, ali ne i oružje. Pobunjenici kažu da će se rat nastaviti sve dok im saveznici ne obezbede onoliko oružja koliko predsednik Asad dobija od Irana i Rusije.
XS
SM
MD
LG