Linkovi

Obama: Kongres da radi svoj posao


Predsednik Barak Obama u Beloj kući sa republikanskim liderima Kongresa Mičom Mekonelom (desno) i Džonom Bejnorom (levo)

Posle kratkog sastanka sa Kongresnim liderima u Beloj kući, američki predsednik Barak Obama izdao je saopštenje u kome poziva Kongres da "radi svoj posao" i spreči da zemlja dođe u situaciju da ne može da plaća svoje dugove.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Obama ponovio protivljenje kratkoročnom podizanju granice nacionalnog zaduživanja, jer bi to moglo da ugrozi kreditni rejting SAD. Obama je takođe poručio Kongresu da bi trebalo da prestane sa "bezobzirnim političkim igrama" kada se radi o ekonomiji.

Lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, odgovorio je predsedniku rekavši da je dvostranačko rukovodstvo Kongresa "posvećeno" radu na novom zakonskom predlogu, koji će sprečiti neispunjavanje finansijskih obaveza, ali i "znatno" smanjiti potrošnju.

Sastanku koji je trajao manje od sat vremena, pored Mekonela prisustvovali su i lider demokratske većine u Senatu Heri Rid, predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, liderka demokratske manjine u tom telu Nensi Pelosi i potpredsednik Džozef Bajden.

Ranije danas, Obama je tokom svog redovnog subotnjeg obraćanja naciji rekao da želi da mu zakonodavci objasne kako će zemlja izbeći neispunjavanje svojih finansijskih obaveza kada vlada 2. avgusta ostane bez novca. Obama je naglasio da obe strane moraju da pristanu na kompromis, inače neće uspeti da urade ništa.

XS
SM
MD
LG