Linkovi

Obama "više ne čeka" na zakonodavce


Obama "više ne čeka" na zakonodavce
Obama "više ne čeka" na zakonodavce

Američki predsednik Barak Obama poručio je da vise ne želi da čeka na zakonodavce da pomognu u pokretanju američke ekonomije. Na sastanku u Pitsburgu, on je poručio članovima svog Saveta za poslove i konkurentnost da američki narod ne može da čeka i naveo da njegov kabinet radi na planovima za oporavak ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, za koje nije potrebna zakonska procedura. Obama, ujedno, putuje po američkim državama nastojeći da pridobije podršku javnosti za svoj zakonski predlog za otvaranje novih radnih mesta, o kojem se večeras glasa u Senatu.

Predsednik Obama je proveo dan van Vašingtona, zalažući se za otvaranje novih radnih mesta i investicije u infrastrukturu. Ali u samoj prestonici, njegov zakon o zapošljavanju suočava se sa ključnim testom u Senatu – testom koji verovatno neće proći.

Bela kuća je pozvala na brzo usvajanje plana vrednog gotovo 500 milijardi dolara.

Recite Kongresu da usvoji zakon!“, poručio je Obama na nizu skupova.

Medjutim, republikanci, pa i neke demokrate u Senatu, smatraju da predlog suviše košta. Republikanci se odlučno protive daljim troškovima stimulisanja ekonomije i povećanju poreza za najbogatije Amerikance – stavki koju su dodale demokrate.

Ako glasanje večeras ne uspe, što bi bila tragedija za zemlju, odmah se vraćamo izradi zakona“, kaže savetnik Bele kuće, Dejvid Plaf.

Večeras nova republikanska debata

Predsednikovi rezultati u otvaranju novih poslova večeras će biti predmet kritika u Nju Hempširu, gde se održava debata republikanskih predsedničkih kandidata koja će biti posvećena isključivo ekonomiji, kao glavnoj temi za birače. Biznismen Herman Kejn je iznenada u centru pažnje – pošto je u trci za nominaciju dospeo odmah iza favorita, Mita Romnija. Nacionalna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Kejn zauzima solidno drugo mesto.

Uspon bivšeg direktora lanca picerija bio je brz i pomalo iznenadjujući. Nikada se ranije nije bavio politikom i skoro da ne vodi kampanju u ključnim državama u kojima se prvo glasa na stranačkim izborima, a pažnju uglavnom posvećuje promociji svoje nove knjige. Medjutim, Kejn je juče dobio podršku od Romnija, koji kaže da će birači biti „zadovoljni ako glasaju za bilo koga od njih“.


XS
SM
MD
LG