Linkovi

Obama: Bez potpune strategije u Iraku


Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare u Nemačkoj
Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare u Nemačkoj

Međunarodnoj koaliciji, sa Sjedinjenim Državama na čelu, koja se bori protiv pripadnika grupe Islamska država nedostaje “potpuna strategija”, rekao je danas predsednik Barak Obama.

Predsednik Obama je za nesklad između onog što druge zemlja žele da doprinesu i onog što Iran može da primeni okrivio manjak regurta za iračke bezbednosne snage.

“Još nemamo potpunu strategiju, zato što je za to takođe potrebna odlučnost Iračana”, naglasio je Obama posle samita G7, na čijim marginama se sastao sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem.

Sastanak je održan manje od nedelju dana pošto je Abadi zatražio veću pomoć članica koalicije, koja već gotovo godinu dana izvodi vazdušne napade da bi pomogla iračkoj vojsci.

Američki predsednik rekao je da je sa Abadijem razgovarao i o većoj regrutaciji pripadnika sunitskih plemena, naročito iz pokrajine Anbar, gde je Islamska država preuzela kontrolu nad prestonicom Ramadijem. “Bez takvog učešća lokalnog stanovništva, biće teško zadržati ta područja”, rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Pentagon je u međuvremenu saopštio da se iračka vojska i paravojne snage i dalje bore sa ekstremistima za kontrolu nad naftnom rafinerijom Baidži i obližnjim gradom.

XS
SM
MD
LG