Linkovi

Obama traži imigracionu reformu


Poverenje Amerikanaca hispanskog porekla biće važno za predsednika Obamu na izborima 2012.
Poverenje Amerikanaca hispanskog porekla biće važno za predsednika Obamu na izborima 2012.

Američki predsednik Barak Obama u utorak je boravio u oblasti blizu granice SAD sa Meksikom, gde se založio za usvajanje zakona o reformi američke imigracione politike. Neki republikanski zakonodavci žele da se više pažnje obrati na pograničnu bezbednost, dok Amerikanci hispanskog porekla žele da naglasak na to bude manji.

Predsednik Barak Obama boravio je u El Pasu, u državi Teksas, u nadi da će pronaći balans kada je reč o jednom od najtežih američkih pitanja.

„Često smo se nosili sa politikom o tome kome treba, a kome ne treba dopustiti ulazak u našu zemlju“.

Procenjuje se da u Americi ima 11 miliona ilegalnih imigranata, a predsednik Obama nastoji da ubedi opozicione republikance da sarađuju s njim na usvajanju zakona kojim bi se taj problem rešio.

Međutim, republikanci se pozivaju na jednu vladinu studiju, koja pokazuje da veliki deo američko-meksičke granice nije pod kontrolom i ističu da je oštrija pogranična bezbednost neophodna pre no što se usvoji imigraciona reforma.

Predsednik Obama ukazuje da se broj pripadnika američke pogranične službe više nego udvostručio od 2004. godine i da su zaplena novca, oružja i droge dramatično skočili. Međutim, kako je rekao okupljenima u El Pasu, republikanci još nisu zadovoljni:

„Možda nam je neophodan rov. Možda u njemu žele aligatore. Nikada neće biti zadovoljni, ali ja to razumem. To se zove politika“.

Predsednik Obama priznao je da da zagovornici imigracije takođe nisu zadovoljni. Mnogi hispanski lideri navode da je preveliki broj ilegalnih imigranata deportovan i da žele da predsednik upotrebi svoju izvršnu vlast kako bi usporio to proterivanje.

Oni bi voleli da ja mogu da zaobiđem Kongres i sam promenim taj zakon. Međutim, demokratija ne funkcioniše tako. Moramo da nastavimo borbu u cilju usvajanja istinske, sveobuhvatne reforme“, poručio je Obama.

Predsednikov plan za reformu satoji se iz četiri dela: daljeg povećanja granične bezbednosti, uvođenja oštrijih kazni za biznise koji eksploatišu ilegalne radnike, stvaranja obaveze da ilegalni imigranti priznaju da su prekršili zakon, plate porez, plate kaznu i nauče engleski, te pronalaženja načina za one koji su u zemlji ilegalno da steknu legalni status.

Predsednik Obama apelovao je na Kongres da ponovo razmotri takozvani „Dream Act“, zakonski predlog za legalizaciju statusa studenata i pripadnika vojnih snaga, koje su u Sjedinjene Države doveli njihovi roditelji. Prošle godine „Dream Act“ je usvojen u Predstavničkom domu, ali ga je Senat odbacio.

Treba da prestanemo da kažnjavamo nevine mlade ljude zbog onoga što su uradili njihovi roditelji. Treba da prestanemo da ih lišavamo šanse da steknu obrazovanje i služe u vojsci. Zato moramo da usvojimo ovaj zakon“.

Poverenje Amerikanaca hispanskog porekla biće važno za predsednika Obamu na izborima 2012. kada se zna da je 2008. dobio čak 67 odsto njihovih glasova.

Međutim, Obamin rejting u toj zajednici je opao, delimično i zbog njegove imigracione politike. Otkad je predsednik Obama izgubio u Teksasu 2008. godine, broj Hispanaca koji tamo žive drastično se povećao, što pospešuje nade demokrata da će 2012. pobediti u toj državi.

XS
SM
MD
LG