Linkovi

Obama pozvao na reformu zakona o imigraciji


Dok američki Sekretarijat za pravosudje priprema tužbu protiv savezne države Arizone, odnosno njenog najnovijeg zakona o imigraciji, predsednik Barak Obama je danas zauzeo čvrst stav prema tom pitanju i u govoru na Američkom univerzitetu u Vašingtonu pozvao Kongres da zaboravi na medjusobne razlike i što pre donese zakon o reformi imigracionog zakona.

Predsednik Obama je izjavio da se imigracioni sistem u zemlji “raspao” i da je “opasan”, kao i da za trajno rešenje problema nije dovoljno samo podići ograde duž granica Sjedinjenih Država.

Obama je u Školi za medjunarodnu politiku Američkog univerziteta danas po prvi put od početka predsedničkog mandata apelovao na potpunu reformu imigracionog zakona.

Izvori iz Bele kuće navode da je do odluke da se baš sada posveti tom problemu došlo iz nekoliko razloga, među kojima je i nedavno donošenje strogog imigracionog zakona države Arizone. Američki predsednik je rekao da je nepreduzimljivost na federalnom nivou dovela do donošenja tog, prema njegovom mišljenju, lošeg zakona.

S obzirom na neispunjene obaveze, države, kao što je Arizona, rešile su da preuzmu stvari u svoje ruke što je, s obzirom na nivo nezadovoljstva širom zemlje, razumljivo, ali u isto vreme zasnovano na pogrešnim pretpostavkama”, istakao je Obama.

Novi imigracioni zakon naišao je na oštre proteste širom Sjedinjenih Država, iako su istraživanja javnog mnjenja pokazala da ga većina Amerikanaca podržava. Barak Obama je danas poručio i da je za rešenje problema imigracije neophodna sveobuhvatna promena.

On je takodje pokušao da razuveri pristalice drastičnih mera protiv ilegalnih imigranata, rekavši da lično ne podržava amnestiranje stranaca koji su nezakonito u Sjedinjenim Državama.

Bez obzira na to koliko su oni čestiti i bez obzira na njihove razloge, 11 miliona ljudi koji su prekršili zakon će za to odgovarati.”

Obama je istovremeno ponovo poručio proimigrantskim grupama da nema nameru da sprovede opštu deportaciju svih koji se ilegalno nalaze u zemlji.

Tako nešto bi bilo logistički neizvodljivo i veoma skupo, a povrh svega bi podrilo temeljne principe ove zemlje”, izjavio je američki predsednik.

U govoru na Američkom univerzitetu, Obama je pozvao zakonodavce da smognu političku snagu i suoče se sa ovim bitnim problemom. Medjutim, s obzirom na predstojeće izbore u novembru, malo je verovatno da će se članovi Kongresa ove godine pozabaviti kontroverznom imigracionom reformom, koja je duboko podelila američku javnost.

XS
SM
MD
LG