Linkovi

Obama ubedio Kusinića da podrži reformu zdravstva


Kongresmen Denis Kusinić objavljuje da će podržati plan predsednika Obame za reformu zdravstva
Kongresmen Denis Kusinić objavljuje da će podržati plan predsednika Obame za reformu zdravstva

Demokrate u američkom Kongresu energično privode kraju borbu za usvajanje zakona o reformi sistema zdravstvene zaštite, dok protivnici plana predsednika Obame nastoje da obezbede dovoljno glasova da blokiraju njegovo donošenje. Dok se Republikanci složno odupiru zakonu, svaki glas još neopredeljenih Demokrata je ključan, i zato je predsednik Obama lično izvršio pritisak na liberalnog kongresmena Denisa Kusinića, koji se do sada izjašnjavao protiv zakonskog predloga, da ga ipak podrži.

Kongresmen Kusinić se predomislio …

"Odlučio sam da glasam za zakon“, izjavio je demokratski kongresmen koji se dugo protivio predlogu reforme jer nije sadržao opciju državnog osiguranja za građane, sada je doneo važan poen predsedniku Obami.

Magična brojka - 216 glasova
Magična brojka - 216 glasova


Na pitanje šta je rekao kongresmenu Kusiniću, Obama je odgovorio:

"Rekao sam mu – hvala".

Pristalice zakona nadaju se da će dobiti zamah koji će ove nedelje poneti dovoljno demokrata u Predstavničkom domu da se dostigne magična brojka - 216 glasova neopohodnih za usvajanje reforme.

"Ako ja mogu da glasam za zakon, malo je onih koji ne mogu", poručio je kongresmen Kusinić.

Današnji dan je ključan za reformu. Demokrate se nadaju da će imati konačnu verziju zakona, konačnu procenu njegovih troškova, i odluku o tome kako ga uvrstiti na dnevni red. Republikanci su odgovorili malim, ali bučnim protestima na Kapitol Hilu.Takođe su zagušili kongresne telefonske linije, pošto ih je konzervativni radio voditelj Raš Limbo pozvao na akciju.

"Ovde imam dva besplatna telefonska broja – centrale u Kongresu", rekao je Limbo u svojoj emisiji.

Usvajanje po svaku cenu: Nensi Pelosi
Usvajanje po svaku cenu: Nensi Pelosi

Međutim, odlučna predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi najavljuje mogućnost da primeni kontroverzni proceduralni potez, kojim bi se demokratama omogućilo da izbegnu direktno glasanje o predlogu.

"Učinićemo sve što treba da bismo usvojili zakon o reformi“, rekla je Pelosi.

Republikanci optužuju demokrate za prljavu igru.

"Prvo su hteli da usvojimo zakon, a da ga ne pročitamo. Sad žele da ga usvojimo, a da o njemu ne glasamo“, ogorčen je kongresmen iz Džordžije, Tom Prajs.

Republikanci se nadaju da će demokrate poput Kusinića skupo platiti svoj glas.

"Kada sam doneo odluku, znao sam da uz odelo treba da ponesem padobran“, rekao je Kusinić.

Dok predsednik vrši pritisak s jedne strane, a protivnici reforme najavljuju da će to pitanje dobro iskoristiti na kongresnim izborima u novembru, izgleda da je glasanje o istorijskom zakonu ove nedelje - neizbežno.

XS
SM
MD
LG