Linkovi

Potpisan zakon o reformi zdravstva i studentskih kredita


Američki predsednik Barak Obama potpisao je danas zakonski dokument, kojim je dovršen istorijski Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja. Istim dokumentom se reguliše i državni program za studentske pozajmice.

Drugi put za malo više od nedelju dana, predsednik Obama je potpisao istorijski zakon za reformu zdravstvenog osiguranja – tačnije dokument sa dopunama koje su zahtevale demokrate u Kongresu.

"Ovo predstavlja ogroman korak napred kada je reč o pružanju osećaja sigurnosti svima koji imaju, ali i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje. Ovim se učvršćuje princip da će vam, u slučaju da se razbolite, cela zajednica pomoći da stanete na noge", rekao je predsednik Obama.

Medjutim dok zakon ne počne da se primenjuje, neki Amerikanci će morati da se povinuju starim regulativama. Najbolji primer je novorodjena beba jedne teksaške porodice, koja ne može da dobije zdravstveno osiguranje, jer ima urodjenu manu.

“Uporno nam govore da ima postojeću bolest. Nije mi jasno kako može da bude postojeća, kad se beba tek rodila”, kaže zabrinuti otac Dag Trejsi.

Iako Bela kuća navodi da zakon automatski sprečava kompanije da odbijaju decu sa postojećim bolestima, neka osiguravajuća društva tvrde da ta odredba neće početi da se primenjuje do 2014. godine. To je izazvalo oštre reakcije Obamine administracije, a zakonodavci širom Sjedinjenih Država pokušavaju da razjasne nesporazum.

Ceremonija potpisivanja zakona održana je u jednoj višoj školi u Virdžiniji, a akcenat je stavljen i na drugi važan deo zakona koji omogućava studentima da lakše dobiju federalne pozajmice za školovanje, poznatije kao PEL stipendije.

“Budući studenti, koji žele da plate troškove školarine pomoću PEL stipendije, sada mogu da se osećaju sigurnije, jer ne samo da ćemo omogućiti preko 800 hiljada dodatnih PEL grantova u narednih 10 godina, već ćemo povećati i vrednost na skoro 6 hiljada dolara, kako bismo se zaštitili od eventualnih gubitaka zbog inflacije", poručio je američki predsednik.

Prema novim propisima, federalna vlada postaje direktan zajmodavac studentima, a predvidjeno je i da od 2014. godine godišnja otplata kredita ne iznosi više od 10 odsto primanja onih koji pronadju posao posle diplomiranja.

Opozicioni republikanci snažno se protive zakonu o reformi zdravstva, ali i obrazovnog sistema, tvrdeći da neefikasna vladina birokratija time bespotrebno preuzima posao studentskih pozajmica od tradicionalnih organizacija zaduženih za studentske dugove.

XS
SM
MD
LG