Linkovi

Oprezne reakcije na Obamin govor


Sirijske izbeglice prelaze granicu sa Turskom
Sirijske izbeglice prelaze granicu sa Turskom

Svetski lideri različito reaguju na Obamino obraćanje naciji, dok brojne sirijske izbeglice i dalje pristižu na granicu sa Turskom

Obamina oprezna podrška ruskoj diplomatskoj inicijativi za eliminisanje sirijskog hemijskog oružja izazvala je pomiješane reakcije širom svijeta. Pojedini svjetski lideri podržali su američkog predsjednika, dok drugi smatraju da nije uradio dovoljno.

Duž sirijske granice sa Turskom, redovi izbjeglica čine se beskonačnim. Rasprava o upotrebi diplomatije, umjesto sile, za eliminisanje sirijskih zaliha hemijskog oružja njima ne znači mnogo.

“Ništa se dobro neće postići predajom hemijskog oružja Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim nacijama. U stvari, mislim da će sukob eskalirati i da će umrijeti veći broj ljudi”.

Taj stav dijeli i turski predsjednik Abdulah Gul.

"Ovo nije samo problem hemijskog oružja. Sjedinjene Države ne bi ovo trebalo da razmatraju samo u tom kontekstu. U zemlji bijesni građanski rat u kojem je više od 100 hiljada ljudi brutalno ubijeno”.

Izraelski zvaničnici pak poručuju da se Siriji mora oduzeti hemijsko oružje.

“Svijet mora da osigura da svi oni koji koriste oružje za masovno uništenje snose posljedice zbog toga. Poruka koja se pošalje Siriji, odjeknuće i u Iranu”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Predsjednik Barak Obama se u svom sinoćnjem govoru založio da se diplomatiji da više šanse, što je podržano na sastanku Arapske lige.

Nema vojnog rešenja krize u Siriji. Stalni ciklus nasilja, krvoprolića i kršenja ljudskih prava Sirijca mora se zaustaviti što prije”.

Za političko rešenje se zalaže i Iran, saveznik sirijske vlade, iako je vrhovni lider te zemlje Ali Hamenei skeptičan u pogledu namjera Zapada.

"Najnoviji razvoj događaja, ukoliko se ozbiljno može uzeti u obzir, pokazuje da su oni odstupili od nesmotrenih i pogrešnih akcija, koje su preduzeli poslednjih nekoliko nedelja. Nadamo se da je ovaj preokret stvarno ozbiljan”.

Ruski zakonodavci su još skeptičniji. Pojedini su zaprijetili da će poslati oružje Iranu, koji je već pod sankcijama zbog nuklearnog programa, ako Obama pribjegne vojnim napadima. Zabrinutost zbog krize u Siriji, u međuvremenu, sve više raste. U novom izvještaju Ujedinjenih nacija, vlada i pobunjenici se optužuju sa rasprostranjeno mučenje, ubistva i silovanje. Američke snage su za sada u stanju pripravnosti, dok novinski naslovi u Damasku govore o saradnji. Za to vrijeme, duž sirijskih granica, izbjeglice i dalje pristižu.
XS
SM
MD
LG