Linkovi

Obama i Medvedev na samitu G-8


Američki predsednik Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev sastali se na marginama samita Grupe 8 u Francuskoj, 26. maj 2011.

Na samitu G8, u Francuskoj, lideri vodećih svetskih ekonomija raspravljaju o globalnim pitanjima uključujući ustanke na Bliskom istoku i na severu Afrike.

Američki predsednik Barak Obama će na skupu ponovo zatražiti medjunarodnu pomoć zemljama u tom regionu, pod uslovom da uvedu političke i ekonomske reforme. Jedan od predsednikovih ekonomskih savetnika, Dejvid Lipton, danas je rekao novinarima da Sjedinjene Države smatraju raspravu o Bliskom istoku i severnoj Africi medju najvažnijim stvarima koje treba uraditi na samitu.

On je istakao da će lideri G8 početi razgovore na večeri i sastati se sutra ujutru sa premijerima Egipta i Tunisa, kao i šefom Arapske lige. Takodje je ukazao da će lideri G8 imati šansu da razgovaraju sa trojicom regionalnih predstavnika o njihovim planovima i aspiracijama za promene, kao i o načinima na koje medjunarodna zajednica može da pomogne.

U govoru koji je održao prošle nedelje, predsednik Obama je izneo u osnovnim crtama načine na koje će Sjedinjene Države pružiti ekonomsku podršku Egiptu, Tunisu i drugim zemljama u kojima su u toku demokratski procesi. Evropska unija je juče saopštila da će povećati pomoć za 16 zemalja Bliskog istoka, severne Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza i da će ta pomoć biti vezana za njihov napredak prema demokratiji.

Predsednik Obama danas se na marginama samita sastao sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom. Američki predsednik je rekao da su se dve zemlje dogovorile da rade na spornom pitanju vezanom za američke planove za izgradnju raketnog odbrambenog štita u centralnoj i istočnoj Evropi. On je istakao da su obojica predana zajedničkom radu u iznalaženju pristupa koji je „u skladu sa sa bezbednosnim potrebama obe zemlje“

U razgovoru sa novinarima, zajedno sa predsednikom Obamom, Medvedev je rekao da će pitanje raketnog odbrambenog štita rešiti budući političari, ali da bi on i predsednik Obama mogli sada da utvrde osnove za to rerazgovarala o nameri Rusije da se priključi Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Predsednik Obama je rekao da bi učlanjivanje Rusije bilo dobro za ekonomiju i izrazio uverenje da bi to moglo da se dogodi.

Ruski predsednik je sa francuskim kolegom, Nikolom Sarkozijem, najavio sporazum o francuskoj prodaji četiri ratna broda Rusiji. Taj sporazum će, prema navodima dvojice lidera, biti potpisan u roku od dve nedelje.

XS
SM
MD
LG