Linkovi

Obama: Reforma finansijskog sektora i zaštita potrošača


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se bori za usvajanje paketa reformi u Kongresu, u domenu finansija i zaštite potrošača – što je sledeći veliki zakonski predlog na predsednikovom dnevnom redu.

U redovnom obraćanju subotnjem gradjanima, Obama je istakao da će njegov plan osigurati da se kompleksne transakcije putem derivativnih instrumenata odvijaju na otvorenom tržištu. Kritičari smatraju da je tržište derivativa odigralo veliku ulogu u nastanku ekonomske krize 2008.

Obama je poručio da će njegov plan okončati spasavanje velikih banaka i finansijskih institucija novcem poreskih obveznika, i omogućiti vlasnicima deonica kompanija sa Vol Strita da glasaju o bonusima i otpremninama za direktore tih firmi.

Senatske demokrate pripremaju predlog zakona reforme finansija, koji obuhvata regulisanje derivative, kao i meru kojom se velike finansijske firme primoravaju da uplaćuju novac u poseban fond za banke u nevolji.

Vodja republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, saopštio je da ima potpise još 40 republikanskih senatora koji se protive predloženom zakonu i traže dalje pregovore.

U republikanskom odgovoru na predsednikovo obraćanje, kongresmen Erik Kantor kritikovao je vladinu potrošnju i rastući deficit.

XS
SM
MD
LG