Linkovi

Obama putuje u Evropu


Posle govora o Bliskom istoku 19. maja predsednik Obama će se sledeće nedelje fokusirati na Evropu i pitanja globalne ekonomije
Posle govora o Bliskom istoku 19. maja predsednik Obama će se sledeće nedelje fokusirati na Evropu i pitanja globalne ekonomije

Predsednik Barak Obama u ponedeljak počinje svoju evropsku turneju tokom koje će posetiti četiri zemlje. Očekuje se da će pored bilateralnih odnosa glavne teme Obaminih susreta sa evropskim liderima biti globalna ekonomija i bezbednost.

Posle zbivanja na Bliskom istoku predsednik Obama će se usredsrediti na Evropu i stanje globalne ekonomije. Evropsku turneju američki predsednik će početi u Irskoj, čija je ekonomija, svojevremeno nazvana „evropskim tigrom“, sada zapala u velike dugove. Ta poseta će predstavljati mešavinu biznisa i opuštenosti pošto će predsednik obići i selo iz koga potiču njegovi preci.

„Očekujem da ću posetiti ne samo poznata mesta, već i Manigel odakle potiče jedan od mojih predaka,“ poručio je predsednik Obama.

Oko 37 miliona Amerikanaca su irskog porekla a predsednik Obama ističe da dve zemlje zbližavaju te veze. Predsednik će nakon toga posetiti London gde će tokom dvodnevne posete biti i gost na večeri koju u Bakingemskoj palati priredjuje kraljica Elizabeta Druga. Obama će se obratiti i članovimna britanskog parlamenta a sastaće se i sa premijerom Dejvidom Kameronom.

Stiv Klemons, analitičar u fondaciji Nova Amerika ukazuje da su i Sjedinjene Države i Britanija zainteresovane za promene na Bliskom istoku i severu Afrike:

„Tu su - izuzetne promene na Bliskom istoku, koje su u toku i koje će verovatno trajati godinama, postojeći izazovi u vidu snaga rasporedjenih u Avganistanu, kao i zajednička saveznička akcija u Libiji“

Takozvani specijalni odnosi dve zemlje takodje će biti predmet razgovara pošto je potrebno da neke stvari budu izgladjene - posle neprijatne epizode kada su Sjedinjene Države prošle godine okrivile Britansku kompaniju Britiš petroleum za izlivanje nafte u Meksičkom zalivu.

„Mislim da taj spor nije toliko bio problem sam po sebi koliko je bio znak zdrave promene ka drugačijoj vrsti odnosa u budućnosti, koji će možda biti delotvorniji,“ ukazuje Stiv Klemons.

Glavni cilje Obaminog puta je zapravo učešće na samitu Grupe 8 u Francuskoj, gde će centralna tema biti stanje svetske ekonomije.

„Za američku ekonomiju je važno da druge ključne ekonomije u svetu budu u dobrom stanju,“ ističe Domeniko Lombardi, analitičar u vašingtonskom institutu Brukings.

Očekuje se da će Obama izvršiti pritisak na evropske partnere da usvoje čvršću fiskalnu disciplinu naročito kada se radi o politici prema zemljama suočenim sa dužničkom krizom, poput Grčke, Portugala i Irske.

„U svakom slučaju, predsednik Obama će zatražiti od evropskih kolega da budu agresivniji u pronalaženju adekvatnijih odgovora na krizu u Evropi,“ ukazuje Domeniko Lombardi.

Poslednje odredište predsednika Obame biće Poljska. Obama je prošle godine želeo da prisustvuje sahrani poljskog predsednika Leha Kačinjskog, koji je sa saradnicima stradao u avionskoj nesreći, ali je zbog oblaka vulkanskog pepela sa Islanda morao da odloži put. Obama i aktuelni poljski predsednik Bronjislav Komorovski već su se sastali u Beloj kući u decembru prošle godine. Očekuje se da će ovog puta potpisati sporazum o stacioniranju američkih borbenih aviona na teritoriji Poljske, koji je izazvao nezadovoljstvo Rusije.

XS
SM
MD
LG