Linkovi

Obama i Kameron: Gadafi mora da ode


Predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron na konferenciji za štampu u Londonu, 25. maj, 2011.
Predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron na konferenciji za štampu u Londonu, 25. maj, 2011.

Predsjednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron saopštili su u Londonu da će vojna operacija u Libiji biti nastavljena sve dok libijski lider Moamer Gadafi ne prekine napade na civile i ne ode s vlasti. Obama i Kameron su na konferenciji za novinare istakli da je krajni clji omogućiti libjskom narodu da sam bira svoju budućnost.

Britanski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su rezultati pritiska na Gadafija i njegovu vladu vidljivi širom Libije.

"Predsjednik i ja smo saglasni da bi trebalo da pojačamo napade u Libiji. Vjerujem da je režim pod pritiskom, što je vidljivo u Misrati, čiji su veći dio pobunjenici uspjeli da oslobode, zatim u uspjesima u drugim djelovima zemlje, u snazi koalicije i u napretku Nacionalnog prelaznog savjeta.”

Predsjednik Obama istakao je da Sjedinjene Države, Britanija i njihovi koalicioni partneri pokušavaju da upute Gadafiju poruku.

"Uzimajući u obir napredak postignut proteklih nekoliko nedjelja, Gadafi i njegov režim moraju da shvate da ćemo nastaviti da vršimo pritisak.”

Obama i Kameron su kazali da je konačan cilj da se omogući Libijcima da sami odlučuju o svojoj budućnosti i ponovili poziv libijskom lideru da ode s vlasti. Obama je, drugog dana državne posjete Britaniji, takođe govorio pred oba doma britanskog parlamenta, naglašavajući da je došao kako bi ponovo učvrstio jedan od najstarijih i najsnažnijih saveza u svijetu.

"Vrijeme za naše liderstvo je sada. Sjedinjene Države, Britanija i naši demokratski saveznici, oblikovali su svijet u kojem mogu da se rađaju nove nacije, a pojedinci da napreduju. Čak i u vrijeme kada veći broj zemalja preuzima obaveze globalnog liderstva, naše će savezništvo i dalje biti nezamenjivo za ostvarenje cilja kakav je mirniji, bogatiji i pravedniji vijek.“

Obama, inače prvi američki predsjednik koji je govorio na zasijedanju u Vestminsterskom holu, poručio je da će i pored rasta uticaja zemalja u usponu poput Kine i Indije, SAD i Evropa zadržati dominantan uticaj u svijetu.

XS
SM
MD
LG