Linkovi

Obama promoviše ekonomiju čiste energije


Predsednik Obama priprema se za snimanje redovnog obraćanja gradjanima, 3. jula 2010.
Predsednik Obama priprema se za snimanje redovnog obraćanja gradjanima, 3. jula 2010.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je radi na ubrzavanju američkog prelaska na ekonomiju zasnovanu na čistoj energiji.

U redovnom obraćanju gradjanima, Obama je naveo da su u toku napori da u SAD niknu poslovi i industrije budućnosti.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za energiju dodeliće dve milijarde dolara iz fonda za ekonomski oporavak dvema kompanijama za solarnu energiju. Jedna od njih u Arizoni gradi jednu od najvećih solarnih elektrana na svetu, a Obama ističe da će to postrojenje moći da prikuplja energiju čak i noću.

Predsednik je poručio da će, zahvaljujući tim projektima, biti otvorene na hiljade radnih mesta, i da će se proizvesti dovoljno čiste energije za desetine hiljada domaćinstava. On je dodao da, posle 22 meseca neprekidnog zatvaranja radnih mesta, američka ekonomija već šest meseci za redom, otvara poslove u privatnom sektoru.

Medjutim, američki Sekretarijat za rad u petak je objavio da je ukupan broj ljudi prijavljenih na biro za nezaposlene poslednje nedelje juna porastao na 472.000.

U odgovoru Republikanske partije, senator iz Džordžije Seksbi Čemblis kritikovao je demokrate zbog, kako navodi, „nekontrolisane potrošnje“, i istakao da je američki dug od 13 biliona dolara pitanje nacionalne bezbednosti.


XS
SM
MD
LG