Linkovi

Obama za ukidanje naftnih subvencija


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama je zatražio ukidanje poreskih subvencija naftnim kompanijama, istakavši da one ostvaruju rekordne zarade, dok se Amerikanci bore sa sve višim cenama goriva.

Predsednik je danas u Beloj kući rekao da Kongres može ili da glasa za izdvajanje novih milijardi dolara za naftne subvencije koje zadržavaju zemlju u „zamci prošlosti“, ili može da ukine subvencije da bi zemlja mogla da ulaže u svoju budućnost. On je naglasio da su tri najveće američke naftne kompanije prošle godine ostvarile profit od preko 80 milijardi dolara.

„Jedna analiza pokazuje da svaki put kada benzin poskupi za jedan cent, ove kompanije stave u džep još 200 miliona dolara profita tromesečno. U međuvremenu, te kompanije plaćaju manju poresku stopu od većine ostalih kompanija – delom zbog toga što im svake godine dajemo milijarde u poreskim olakšicama“, rekao je Obama.

On se založio za ulaganje u čiste energetske tehnologije – vetar i solarnu energiju, biogoriva, ekonomična vozila i ekonomične kuće i druge objekte – umesto u poreske olakšice naftnim kompanijama. Međutim, izgledi za izmenu zakona su neizvesni. Republikanci tvrde da su cene goriva visoke zbog prevelikog mešanja države. Takođe tvrde da bi ukidanje povlastica samo povećalo cene i smanjilo ulaganja u istraživanja. Poskupljenje goriva je smanjilo popularnost predsednika koji se bori za ponovni izbor u novembru.

XS
SM
MD
LG