Linkovi

Obama: Vreme za novu stranicu u Iraku


Predsednik SAD Barak Obama objavio je da je američka borbena misija u Iraku završena. On je u utorak uveče saopštio da je nova misija SAD da pružaju savetodavnu i drugu pomoć iračkim snagama bezbednosti.

Sedam i po godina pošto su američke snage izvršile invaziju na Irak, predsednik Obama zahvalio se vojnicima na službi i objavio da je njihova borbena misija okončana.

"Operacija Iračka sloboda je završena, a irački narod sada snosi najveću odgovornost za bezbednost svoje zemlje", poručio je predsednik.

U svom drugom obraćanju naciji iz Ovalne kancelarije od kada je stupio na dužnost, Obama nije proglasio pobedu u Iraku, već je rekao da je u toku prelazak na novu misiju.

"Za vreme ovog izuzetnog poglavlja američke i iračke istorije, ispunili smo svoju odgovornost. Sada je vreme da se okrene nova stranica“, izjavio je Obama.

Oko 50.000 američkih vojnika ostaće u Iraku, a poslednja grupa bi trebalo da napusti zemlju do kraja 2011. Predsednik je rekao da je nova američka misija pružanje savetodavne i drugih vrsta pomoći iračkim snagama bezbednosti, s kojima će Amerikanci sarađivati na anti-terorističkim misijama i zaštiti civila.

Iračka vojska preuzima kontrolu u potpunosti
Iračka vojska preuzima kontrolu u potpunosti

Obama je rekao da će sve više američkih civila pružati pomoć Iračanima u nastojanju da izgrade vladu i obnove zemlju posle višegodišnjeg rata.

"Samo Iračani mogu da izgrade demokratiju unutar svojih granica. Ono što Amerika može da uradi, i što će uraditi, jeste da pruži podršku iračkom narodu kao prijatelj i partner", poručio je Obama.

Skoro šest meseci posle izbora u Iraku, Obama je pozvao iračke lidere da ubrzano pristupe formiranju nove vlade.
Pre Obaminog govora, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa još jednom je kritikovao predsednikovu politiku prema Iraku.

Džon Bejner je na jednom skupu ratnih veterana podsetio da je Obama, pre nego što je izabran za predsednika, bio među političarima, koji su se protivili ratu u Iraku, a zatim, 2007, bili protiv povećanja broja vojnika.

“Neki lideri koji su se protivili, kritikovali i borili se svim silama protiv strategije povećanja broja vojnika sada ponosno pripisuju sebi zasluge za rezultate te strategije”, istakao je Bejner.

Iako je obećao nastavak podrške Iraku, predsednik Obama je izjavio da će neki američki vojnici iz Iraka biti premešteni u Avganistan, gde borba protiv Talibana i al-Kaide ulazi u desetu godinu.

“Poremetićemo operacije al-Kaide, dovešćemo do njenog raspada i poraza, dok ćemo ujedno sprečiti Avganistan da ponovo teroristima posluži kao baza. Zahvaljujući smanjenju naših snaga u Iraku, sada ćemo dobiti resurse neophodne da bi se krenulo u ofanzivu”, rekao je Obama.

Budući da oporavak američke privrede i dalje nailazi na prepreke, predsednik je svoju pažnju preusmerio ka ekonomiji, i poručio da je otvaranje radnih mesta za milione Amerikanaca, koji su ostali bez posla - trenutno najvažniji zadatak SAD.

XS
SM
MD
LG