Linkovi

Obama: Republikanci izgubili vezu s realnošću


Predsednik Barak Obama danas u ružičnjaku Bele kuće sa nezaposlenim Amerikancima Deniz Gibson, Džimom Čukalasom i Lezli Mako
Predsednik Barak Obama danas u ružičnjaku Bele kuće sa nezaposlenim Amerikancima Deniz Gibson, Džimom Čukalasom i Lezli Mako

Uprkos zakonodavnim uspesima, popularnost predsednika Obame opada, a mnogi analitičaru kažu da je za to kriva ekonomija. Najbolniji znak loših vremena je visoka nezaposlenost. Predsednik je danas u Beloj kući naglasio da hoće da pomogne Amerikancima koji su ostali bez posla. Međutim, kako je rekao, problem su republikanci - koji su izgubili vezu sa stvarnošću.

Raspoložen posle zakonodavne pobede i usvajanja zakona o finansijskoj reformi, predsednik sada gleda na produženje isplata povlastica za nezaposlene.

„Moramo da prestanemo da blokiramo vanrednu pomoć“,
poručio je Obama.

Najveća prepreka za to jeste prevazilaženje republikanskog filibastera, odnosno taktičkog produžavanja rasprave u nedogled.

„Prestanimo da držimo radnike kao taoce vašingtonske politike“,
dodao je Obama.

Republikanski lideri kažu da se ne protive produženju povlastica za nezaposlene. Jedino traže da se 34 milijarde dolara obezbede smanjenjem budžetskih troškova.

Ali razmimoilaženje možda neće imati značaj. Kart Gudvin iz Zapadne Virdžinije sutra treba da položi zakletvu kao zamena pokojnog Roberta Berda. Dolazak Gudvina i podrška nekoliko republikanaca, trebalo bi da obezbede demokratama 60 neophodnih glasova.

Za milione Amerikanaca kojima su povlastice istekle, nova anketa donosi povoljne vesti. Nacionalno Udruženje za ekonomiju poslovanja je saopštilo da je 31 odsto firmi u drugom tromesečju ove godine zaposlilo nove radnike.
Takođe, 39 odsto kaže da planira da otvori nova radna mesta u narednih šest meseci. To bi bio najveći nivo zapošljavanja od januara 2008.

„S obzirom na sve što smo doživeli prošle godine zajedno sa osam miliona i 400 hiljada ljudi, sigurno je da smo u stanju da nađemo način da organizujemo ekonomiju tako da ne upropastimo ljude i njihove porodice i zajednice“,
kaže Frenk Koler, autor „Sparka“.

Ekonomisti pomno posmatraju kreditne i dužničke nevolje u Evropi. One bi mogle da poremete i oporavak krhke američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG