Linkovi

Obama: 10 hiljada novih inženjera godišnje


Predsednik Obama govori o inicijativi za obučavanje i zapošljavanje inženjera u Duramu, Severna Karolina, 13. jun, 2011.
Predsednik Obama govori o inicijativi za obučavanje i zapošljavanje inženjera u Duramu, Severna Karolina, 13. jun, 2011.

Predsednik Barak Obama je saopštio da će njegova administracija u saradnji sa privatnim kompanijama obučiti deset hiljada novih inženjera godišnje, da bi otvorila više radnih mesta u posustaloj ekonomiji u kojoj je nezaposlenost veća od 9 odsto.

Obama je to saopštio radnicima u visokotehnološkom pogonu koji je danas obišao u Duramu u Severnoj Karolini. Reč je o fabrici kompanije "Cree, Inc.", koja proizvodi energetski efikasne svetiljke. Predsednik je danas došao u Severnu Karolinu da bi čuo predlog za otvaranje novih radnih mesta koji je pripremila grupa od 28 poslovnih ljudi iz Saveta za poslovanje i konkurentnost, koje je on imenovao. Posle sastanka sa članovima tog saveta u fabrici, Obama je rekao da poslovni lideri imaju problem da pronađu dovoljno kvalifikovane radnike da popune radna mesta. Predsednik je objasnio da se saglasio sa savetom da se pokrene program za obuku visoko kvalifikovanih radnika, na osnovu kojeg će privatne kompanije ponuditi olakšice studentima da dobiju inženjerske titule i pomoći univerzitetima da plate njihovo školovanje.

XS
SM
MD
LG