Linkovi

Obama imenovao zaštitnika potrošača


Predsednik Obama sa novoimenovanim šefom Biroa za finansijsku zaštitu potrošača, Ričardom Kordrejem, u Klivlendu, u državi Ohajo, 4. januara 2012.

Predsednik Barak Obama je danas krenuo na put sa ekonomskom porukom - imenujući novog zaštitnika potrošača bez pristanka Kongresa, što je naljutilo republikance.

Protivnici u Senatu su prethodno sprečili glasanje o nominaciji Ričarda Kordreja za šefa nove Kancelarije za finansijsku zaštitu potrošača. Obama je na skupu u državi Ohajo rekao da i demokrate i republikanci znaju da je Kordrej kvalifikovan za taj posao, ali da su republikanci hteli da oslabe zakon o uspostavljanju tog položaja. Predsednik je istakao da je Kongres pretvorio nominaciju u svog „taoca“.

Obama, kome zbog lošeg stanja ekonomije predstoji naporna kampanja za osvajanje drugog mandata, objasnio je da je to mesto potrebno da bi se američki potrošači zaštitili od zloupotreba finansijske industrije. On je naglasio da preveliki nadzor nije razlog da zemlja udje u finansijske teškoće. Međutim, lider senatske manjine Mič Mekonel, izjavio je da je Obama „arogantno zaobišao američki narod“. On je ukazao da imenovanje predstavlja „oštro odstupanje od dugotrajne zakonodavne prakse“, koja je predsedniku omogućavala da imenuje članove administracije jedino u slučaju kada Senat ne zaseda deset ili više dana. Predsednik je objasnio da je njegova obaveza da nešto učini, ako Kongres to odbija. Mekonel je u saopštenju istakao da Kancelarija za finansijsku zaštitu potrošača „treba da postane jedna od najmanje odgovornih i najmoćnijih agencija u Vašingtonu“.

Obama je suočen sa nezadovoljstvom zbog ekonomske situacije. On je svojim pristalicama na jučerašnjim skupovima Demokratske partije u Ajovi rekao da problemi u protekle tri godine nisu počeli „preko noći“ i da „preko noći“ neće biti ni rešeni. On je dodao da njegova administracija može da postigne napredak jedino ako njegove pristalice ispolje istu energiju koja ga je i dovela u Belu kuću 2008.

XS
SM
MD
LG