Linkovi

Obama pomaže studentima


Predsednik Obama govori na Univerzitetu države Kolorado

Američki predsednik Barak Obama smatra da vlada treba da učini sve što može kako bi omogućila da svakom Amerikancu bude dostupno univerzitetsko obrazovanje, bez obzira što cena školovanja raste znatno brže od od inflacije i prihoda građana.

Tokom govora u Denveru, u državi Kolorado, gde je pre nešto više od tri godine prihvatio predsedničku nominaciju Demokratske stranke, američki predsednik objavio je plan da pomogne studentima i onima koji su završili studije da snize rate svojih studentskih kredita i konsoliduju dugove.

Obama je rekao da za ekonomiju nije dobro kada ljudi moraju da odlože kupovinu kuće ili otvaranje firme zato što još otplaćuju studentske zajmove. Predsednikova uredba pod nazivom "Plaćaj dok zarađuješ" u stvari menja prethodni plan tako što pomera u napred datum kada on počinje da se primenjuje. Počev od 2012. studenti će moći da ograniče nivo otplate svojih zajmova na 10 odsto svojih prihoda.

Ranije, to pravilo je trebalo da stupi na snagu tek 2014. Prema novom planu, studentima će biti omogućeno da konsoliduju federalne zajmove po nižim kamatnim stopama i umanje opasnost da ne budu u situaciji da ih otplaćuju. Posle 20 godina plaćanja, umestio dosadašnjih 25, preostali balans zajma biće im oprošten.

Obama je rekao da će program sniziti rate za nekih milion i 600 hiljada Amerikanaca i to za stotine dolara mesečno. Plan bi takođe mogao da pomogne predsednikovoj kampanji za reizbor pošto će većina studenata imati dovoljno godina da glasa na predsedničkim izborima sledeće jeseni.

XS
SM
MD
LG