Linkovi

Obama promoviše ekonomsku politiku


Predsednik Barak Obama boravio je danas u saveznoj državi Ohaju, na kraju trodnevne turneje tokom koje je pokušao da pridobije podršku za demokratske kandidate na kongresnim izborima i svoju ekonomsku politiku. Nova istraživanja međutim pokazuju da će to biti znatno otežano, posebno nakon sve češćih nagovještaja usporavanja ekonomskog oporavka.

Predsjednik Obama je nakon promocija demokratskih kandidata danas pokušao da ubijedi porodice u Ohaju da se nalaze u boljoj situaciji zahvaljujući njegovoj ekonomskoj politici.

Ekonomija je bilježila pad od 6 odsto, sada raste, tako da smo napredovali. Treba međutim priznati da napredak nije dovoljno brz.”

Predsjednik je rekao da nikada nije bio uvjereniji da se zemlja nalazi na pravom putu. Slično je poručio u govorima od fabrike u Viskonsinu do porodične pekare u Sijetlu…ističući da kongresni izbori nisu vrijeme da se mijenja zacrtani kurs.

"Vlasnici malih preduzeća oko mene i širom zemlje nemaju vremena za političke igre”.

U novom istraživanju javnog mnjenja, Obama je dobio najnižu ocjenu do sada za rješavanje ekonomske situacije - 41 odsto odobrava, dok 56 odsto ne odobrava njegove poteze. Stopa nezaposlenosti, u međuvremenu, je i dalje 9,5 odsto, dok je prošlog mjeseca zaplijenjeno šest odsto više kuća nego u istom periodu prošle godine.

"U julu je oduzeto 93 hiljade domova. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće”, kaže analitičar Melodi Hobson.

Većina Amerikanaca ne može da promijeni uslove kredita, iako je kamatna stopa rekordno niska - ispod 4,5 procenata.

"Reforma tržišta nekretnina jedan je od najvažnijih i najsloženijih problema u ekonomskoj politici, s kojim se kao nacija suočavamo”, saopštio je sekretar za finansije Timoti Gajtner.

Iako je u novom istraživanju većina ispitanika negativno ocijenila Obaminu ekonomsku politiku, blizu tri četvrtine je navelo da nije realno očekivati primjetan napredak nakon samo godinu i po njegovog mandata.

XS
SM
MD
LG