Linkovi

Obama: Dajte mi ozbiljan plan


Predsednik Obama održao je dve konferencije za novinare oven edelje, dok traju pregovori o granici zaduživanja.
Predsednik Obama održao je dve konferencije za novinare oven edelje, dok traju pregovori o granici zaduživanja.

Predsednik Barak Obama i opozicioni republikanci pozvali su jedni druge da ponude “ozbiljan plan” kako bi se rešili finansijski problemi zemlje.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, Obama je rekao da je spreman da razmotri rezove u popularnim socijalnim programima, uključivši penziono i zdravstveno osiguranje za starije gradjane i pomoć veteranima. Zauzvrat, predsednik očekuje od republikanaca da glasaju za povećanje poreza bogatim Amerikancima i velikim korporacijama. Dve strane su po svemu sudeći daleko od dogovora, dok se bliži 2. avgust - rok za podizanje granice zaduživanja.

Na drugoj konferenciji za novinare ove nedelje, predsednik Obama rekao je da je došlo vreme odluke.

„Članovima Kongresa sam rekao da mi u narednih 24 do 36 sati nagoveste šta je njihov plan da se podigne granica zaduživanja, bilo kojim mehanizmom koji smisle, i pokažu mi plan o tome šta rade da se smanje deficit i zaduživanje. Ako mi pokažu ozbiljan plan, spreman sam da delujem.“

Kongresni lideri jutros su se sastali sa svojim strankama, iza zatvorenih vrata, da odluče šta će podržati, ali republikanci, po svemu sudeći nisu spremni za dogovor.

Iskreno rečeno, članovima Kongresa je dosadilo da slušaju šta predsednik neće da uradi i daju mu šta želi“, kaže Darel Isa, republikanski kongresmen iz Kalifornije.

„Ušli smo u poslednju četvrtinu. Vreme je da se demokrate uozbilje“, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner.

Obe stranke razmatraju tri plana za podizanje granice zaduživanja do 2. avgusta. Prvi je predsednikov plan velike pogodbe – gde bi obe strane načinile značajne kompromise - smanjenje socijalnih programa i povećanje poreza, kako bi se deficit smanjio za 4,000 milijardi. Drugi plan podrazumeva da obe strane načine manje ustupke što bi uštedelo hiljadu i po milijardi. Treći je politički manevar – lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, predlaže da se predsedniku dozvoli da podigne granicu duga, tako da bi Kongres mogao da glasa o tome više puta.

Medjutim, predsednik ne želi kratkoročno rešenje.

Ako ne možemo da postignemo najveći mogući dogovor, hajde da bar budemo ambiciozni, hajde da barem platimo učešće za smanjenje deficita“, kaže Obama.

Ako se granica zaduživanja ne podigne do 2. avgusta, vlada neće moći da plati svojim kreditorima.

Ne možemo da Kongresu damo još vremena da reši taj problem jer nam vreme ističe“, upozorio je sekretar za finansije Timoti Gajtner.



XS
SM
MD
LG