Linkovi

Obama: Potrebno dvostranačko rešenje


Obama: Potrebno dvostranačko rešenje
Obama: Potrebno dvostranačko rešenje

Predsjednik Barak Obama je na jučerašnjem skupu u Virdžiniji ponovo predstavio svoj prijedlog za smanjenje potrošnje i sve većeg nacionalnog duga. Predsjednik je kazao da bi neuspjeh tog plana mogao da ima ozbiljne posljedice po ekonomiju, ali je izrazio optimizam da će demokrate i republikanci na kraju postići sporazum o potrošnji. Agencija za finansijske usluge “Standard and Purs” upozorila je da bi Sjedinjene Države mogle da izgube trostruki A rejting, ukoliko zakonodavci ne uspiju da se dogovore.

Dok svijet pažljivo prati da li najveća svjetska ekonomija može da dovede u red sopstvenu finansijsku situaciju, predsjednik Obama pokušava da prenese poruku o podijeljenoj odgovornosti, u okviru koje obje partije mogu da prevaziđu ideološke razlike i nađu rješenje za sve veći budžetski deficit.

"Demokrate i republikanci saglasni su da bi trebalo da smanjimo deficit. U stvari, postoji opšta saglasnost da moramo da smanjimo potrošnju za oko četiri hiljade milijardi dolara u narednom srednjoročnom periodu. Kada ljudi u Vašingtonu mogu da se slože oko bilo čega, onda je to dobar znak.”

Mnogi međutim nisu optimisti, s obzirom na to da je nacionalni dug trenutno 14 hiljada millijardi dolara i da dalje raste. Agencija “Standard and Purs” je u ponedeljak snizila ekonomske izglede za Sjedinjene Države sa stabilnih na negativne, što je izazvalo veliki pad akcija na američkoj i evropskim berzama.

"To smo uradili zato što u svijetlu daljeg povećanja vladinog duga nismo sigurni da li Kongres i administracija, kao što to sada pokušavaju, mogu da postignu sporazum u narednih nekoliko mjeseci ili prije izbora naredne godine”, kaže Dejvid Birs, analitičar agencije "Standard and Purs."

Republikanci žele da smanje potrošnju za šest hiljada milijardi dolara u narednoj deceniji, rezanjem troškova za zdravstvenu zaštitu i druge socijalne programe, dok Obama predlaže smanjenje domaće potrošnje i povećanje poreza za bogate. Portparol Bijele kuće Džej Kerni smatra da će obje strane, uprkos razlikama, uspjeti da postignu dogovor o pitanju od nacionalne važnosti.

"Mislim da će politički proces nadmašiti očekivanja ‘Standarda and Pursa’. Predsjednik je jasno stavio do zanja da želi dvostranačko rješenje, odnosno da stranke nađu zajednički jezik o važnom pitanju fiskalne reforme.”

Analitičari smatraju da bi izostanak dogovora mogao da ima dalekosežne posljedice.

"Ukoliko Sjedinjene Države izgube trostruki A rejting, troškovi pozamljivanja bili bi veći za sve. Dolar bi oslabio i ostatak svijeta bi bio manje spreman da kupuje obveznice američke vlade. Tako bi svi trpjeli posljedice snižavanja američkog rejtinga”, smatra direktor investicione kompanije Pimko, Mohamed el-Erijan.

Oliver Rot, iz njemačke banke “Kloze Zajdler”, međutim vjeruje da bi sama prijetnja snižavanjem mogla da natjera američke zakonodavce na saradnju.

"Ne vjerujem da je Amerika trenutno blizu propasti. ‘Standard and purs’ im je međutim u uručio žuti karton i sada treba da odluče da li će nastaviti da rade kao i do sada ili će morati da promijene politiku u pogledu duga.”

Američka vlada će ove godine, kako se očekuje, ući u rekordan deficit od hiljadu i 500 milijardi dolara, zbog čega će zakonodavci ponovo morati da povećaju limit za zaduživanje. “Standard and purs” ističe da bi Sjedinjene Države, ukoliko ne izađu sa planom, mogle da izgube sadašnji rejting za dvije godine.

XS
SM
MD
LG