Linkovi

Obama: Potrebni zdrav razum i kompromis


Predsednik Obama govori o implikacijama smanjenja kreditnog rejtinga SAD, Bela Kuća, 8. avgust 2011.

Predsednik Barak Obama izjavio je da se nada da će prošlonedeljno sniženje kreditnog rejtinga Skjedinjenih Država biti novo upozorenje za članove Kongresa da postignu dogovor o značajnijem smanjenju budžetskog deficita.

Predsednik Obama je ponovo apelovao na imućne Amerikance da plaćaju veće poreze i pozvao na, kako je rekao, “skromna prilagodjavanja” u skupim vladinim programima zdravstvenog osiguranja, poput Medikera, kako bi se smanjio budžetski deficit.

“Te reforme neće zahtevati radikalne korake. Ono što će biti potrebno jesu zdrav razum i kompromis.”

Obama je rekao da se ne slaže sa odlukom kompanije ”Standard i Purs” da smanji kreditni rejting Sjedinjenih Država za jedan stepen (sa AAA na AA+), dodavši da, kako je rekao, “tržišta i dalje prihvataju da imamo najviši rejting.” On je medjutim izneo i sledeće upozorenje:

“To ne znači da nemamo problem. Činjenica je da nije bilo potrebno da nam kredita agencija kaže da nam je potreban uravnotežen, dugoročan pristup smanjenju deficita. To je bilo tačno prošle nedelje, prošle godine, kao i na dan kada sam stupio na dužnost.”

Obama je, medjutim, dodao da sniženje kreditnog rejtinga odražava legitiman izvor strepnje u pogledu sposobnosti Sjedinjenih Država da donose teške odluke o dugoročnom smanjenju svog budžetskog deficita.

XS
SM
MD
LG